Andres Manuel Lopez Obrador / - FOTO: TVITER
30/01/2024 u 06:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednik Meksika obećao istragu povodom masovnog curenja ličnih podataka novinara

Najmanje 43 novinara su ubijena u Meksiku od kada je Lopez Obrador preuzeo dužnost u decembru 2018. godine, navodi jedna od meksičkih organizacija za slobodu štampe

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador obećao je istragu povodom curenja ličnih podataka više od 300 novinara, optuživši, kao i obično, svoje "protivnike" da žele da vode „prljavi rat” nekoliko mjeseci prije izbora.

- Moramo prvo da vidimo šta se desilo, ko je odgovoran za hakovanje - izjavio je šef države na redovnoj konferenciji za novinare, obećavši podršku svoje vlade novinarima „koji se pojavljuju na listi“.

Obrador je pomenuo da će se ići na podnošenje prijave Nacionalnom institutu za zaštitu podataka o ličnosti (INAI).

Ista organizacija je juče ponudila standardni obrazac za podnošenje žalbe.

Obrador je u prošlosti tražio ukidanje INAI-a kroz ustavnu reformu, smatrajući da od tog tijela nema nikakve koristi.

- To je prljavi rat, to je špijunaža - rekao je predsednik. „To je ono što su uradili sa Gvakamajom“.

Time je aludirao na slučaj hakovanja zvaničnih dokumenata, svrstanih među povjerljive u nekoliko zemalja Latinske Amerike, uključujući Meksiko, 2022. godine.

- Ovo su medijski ratovi - prokomentarisao je predsjednik države, navodeći imena dvojice veoma poznatih meksičkih novinara i dodao: „Zapamtite, naši protivnici imaju mnogo novca. Oni mogu da angažuju najstručnije prestupnike na svijetu.“

Tokom iste konferencije za štampu, predsjednik je imao prilično napetu raspravu sa uglednim novinarom Serhiom Ramosom, veoma poznatim u Meksiku i među onima koji govore španski u SAD, koji je postavlja pitanja o bezbjednosti.

Curenje ličnih podataka više od 300 novinara otkrio je u petak stručnjak za sajber bezbjednost Viktor Ruiz, što je izazvalo zabrinutost među braniocima slobode štampe.

Dotični novinari su akreditovani u Predsjedništvu Meksika.

AFP je identifikovao najmanje šest svojih članova, urednika i fotografa, akreditovanih 2021. godine.

Meksiko je jedna od najsmrtonosnijih zemalja na svijetu za novinare, posebno u centralnim saveznim državama u kojima cvjeta trgovina drogom i haraju narkokarteli.

Najmanje 43 novinara su ubijena u Meksiku od kada je Lopez Obrador preuzeo dužnost u decembru 2018. godine, navodi jedna od meksičkih organizacija za slobodu štampe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:08