/ - FOTO: DAILY SABAH
04/04/2022 u 15:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник Шри Ланке смијенио брата са мјеста министра финансиja

Ова земља је одавно у дуговима, а у бројним градовима организоване су масовне демонстрације

Предсједник Шри Ланке Готабаја Раџапакша смијенио је свог брата Базила Раџапакшу са мјеста министра финансија.

Свјетски медији јављају да су у овој земљи организовани протести због економске кризе услед којих је владајућа коалиција почела да се распада.

Дуговима оптерећена земља, којом управљају Раџапакша и његова браћа на руководећим позицијама, има проблем с плаћањем увоза горива и друге робе јер нема девизе, што је довело до вишечасовних искључења струје потрошачима и несташице основних животних намирнинца.

Из Раџапакшине канцеларије је саопштено да су именована четири нова министра како би се обезбиједило да парламент и други органи могу да извршавају задатке на законит начин док цијела нова влада не положи заклетву.

У саопштењу се додаје да ће министар правде Али Сабри бити нови министар финансија, који ће замијенити Раџапакшиног брата Базила.

Базил је овог мјесеца требало да посјети Вашингтон ради разговора са Међународним монетарним фондом (ММФ) о кредитном аранжману.

Досадашњи министри спољних послова, просвете и саобраћаја ће остати на функцији.

- Предсједник позива све политичке странке заступљене у парламенту да се окупе и прихвате министарске портфеље како би се пронашла решења за ову националну кризу- наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:09