Свјетска банка / - РТРС
26/05/2022 u 13:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник Светске банке: Рат у Украjини може да изазове глобалну рецесиjу

- Гледаjући глобални бруто производ, тешко jе рећи како можемо да избјегнемо рецесиjу - рекао jе Малпасс, али ниjе изложио детаљниjу прогнозу

Предсједник Свјетске банке Деjвид Малпас изjавио jе да рат коjи Русиjа води у Украjини и његов утицаj на цијене хране и енергената, као и доступност вјештачког ђубрива, могу да изазову глобалну рецесиjу, jавља Роjтерс.

На скупу Америчке трговинске коморе, он jе навео да jе њемачка привреда, четврта по величини у свијету, већ значаjно успорена услед поскупљења енергената и да би пад производње вјештачких ђубрива могао да погорша ситуациjу и у другим дјеловима свијета, преноси Н1.

- Гледаjући глобални бруто производ, тешко jе рећи како можемо да избјегнемо рецесиjу - рекао jе Малпасс, али ниjе изложио детаљниjу прогнозу.

Он jе рекао да се очекуjе значаjна контракциjа економиjа Украjине и Русиjе, док ће Европа, Кина и САД доживјети успорење привредног раста.

Како преноси Радио Слободна Европа, земље у развоjу су теже погођене недостатком вјештачког ђубрива, недовољним залихама хране и недовољним испорукама енергената.

Свјетска банка jе прошлог мјесеца већ умањила прогнозирани глобални привредни раст на 3,2 посто са 4,1 посто због воjне акциjе Русиjе у Украjини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:31