/ - UNSPLASH, ZASTAVA SAD, AMERIKA
15/11/2023 u 11:04 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavnički dom usvojio zakon za izbjegavanje zatvaranja vlade SAD

Prijedlog zakona je usvojen sa 209 demokratskih i 127 republikanskih glasova, dok su protiv glasala 93 republikanca i dvoje demokrata

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u utorak uveče nacrt zakona o privremenoj potrošnji kojim bi se spriječilo djelimično zatvaranje Vlade, prenosi RSE.

Prijedlog izglasan uz podršku poslanika iz obje partije da se finansiranje vlade produži do sredine januara, sada ide u Senat, gdje su i demokratski i republikanski lideri izrazili podršku.

Da bi spriječila blokadu Vlade, Senat i Predstavnički dom, koji kontrolišu republikanci, moraju donijeti zakon koji predsjednik Džo Bajden može da potpiše prije nego što u petak u ponoć istekne tekuće finansiranje saveznih agencija.

Glasanje sa 336 "za" i 95 "protiv" je bila pobjeda za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Majka Džonsona, koji se suočio s protivljenjem nekih od svojih kolega republikanaca, u prvom bitnom glasanju u njegovom mandatu.

Džonson je na tu funkciju izabran prije manje od tri nedjelje, poslije višenedjeljnih previranja zbog kojih je donji dom bio bez lidera. S tijesnom republikanskom većinom od 221 prema 213, on može sebi priuštiti da izgubi tek tri republikanska glasa ako su sve demokrate protiv.

Prijedlog zakona o potrošnji bi produžio finansiranje vlade na sadašnjim nivoima do 2024. godine, dajući poslanicima više vremena da izrade detaljne o potrošnji koji pokrivaju sve, od vojske do naučnih istraživanja.

Neki republikanci sa desnog krila stranke rekli su da su frustrirani što prijedlog ne uključuje nagle rezove u potrošnji i mjere bezbjednosti granica koje su tražili.

Prijedlog zakona je usvojen sa 209 demokratskih i 127 republikanskih glasova, dok su protiv glasala 93 republikanca i dvoje demokrata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:19