/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
25/11/2022 u 21:27 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pregovori EU o ograničenju cijene ruske nafte odgođeni

Budući da su ključne svjetske brodarske i osiguravajuće kompanije sa sjedištem u zemljama G7, ograničenje cijena bi Moskvi jako otežalo prodaju svoje nafte

Sastanak predstavnika vlada Evropske unije (EU), zakazan za petak naveče kako bi se raspravljalo o prijedlogu Grupe sedam (G7) o ograničavanju cijena ruske pomorske nafte, otkazan je, rekli su diplomate EU, prensoe Nezavisne.

-Nije bilo dovoljno približavanja stavova- rekao je jedan diplomata.

-Neće biti sastanka večeras, niti ovog vikenda"- rekao je drugi.

U četvrtak su vlade Evropske unije bile podijeljene oko nivoa na kojem bi trebalo ograničiti ruske cijene nafte kako bi se ograničila sposobnost Moskve da plati za svoju specijalni vojnu akciju na tlu Ukrajine bez izazivanja globalnog šoka u snabdijevanju naftom.

Ograničenje treba stupiti na snagu 5. decembra

Ideja ograničenja je zabraniti brodarskim, osiguravajućim i reosiguravajućim kompanijama da rukuju teretom ruske sirove nafte širom svijeta, osim ako se ne prodaje za cijenu nižu od cijene koju je odredila Grupa sedam (G7) nacija i njeni saveznici.

Budući da su ključne svjetske brodarske i osiguravajuće kompanije sa sjedištem u zemljama G7, ograničenje cijena bi Moskvi jako otežalo prodaju svoje nafte - njene najveće izvozne stavke koja čini oko 10 odsto svjetske ponude - po višoj cijeni.

Poljska, Estonija i Litvanija su se zalagale za mnogo nižu gornju granicu od 65-70 dolara po barelu koju je predložio G7, dok su Grčka, Kipar i Malta lobirale za višu gornju granicu ili neki oblik kompenzacije za očekivani gubitak poslovanja za njihove velike pomorske sektore, prenosi "Global News".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. februar 2023 18:19