/ - Ваздушни удар авијације Израела на Газу (фото: REUTERS/IBRAHEEM ABU MUSTAFA)
20/05/2021 u 13:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прекид ватре у израелско-палестинском сукобу могао би почети сјутра

Како се наводи, Вашингтон вјеруjе да би уколико не буде непредвиђених догађаjа, прекид ватре могао да ступи на снагу ове недеље и само jе питање тачно када

Прекид ватре између Израела и палестинских екстремистичких организациjа у поjасу Газе могао би већ сутра да ступи на снагу, наводи Вол стрит џорнал, преноси Н1.

Извори блиски преговорима о прекиду ватре рекли су за таj амерички лист да су египатски посредници постигли напредак у разговорима са лидерима Хамаса коjи влада Газом и да jе Израел „приватно признао“ да jе близу постизања свих воjних циљева.

Како се наводи, Вашингтон вјеруjе да би уколико не буде непредвиђених догађаjа, прекид ватре могао да ступи на снагу ове недеље и само jе питање тачно када.

Бијела кућа jе одбила да коментарише таj извештаj, преносе израелски медиjи.

Замјеник вође политичког крила Хамаса Муса Абу Марзук изjавио jе за либанску телевизиjу Маjадин да очекуjе прекид ватре за дан два.

Њемачки министар спољних послова Хаjко Мас данас разговара у Израелу и на окупираноj Западноj обали са израелским и палестинским званичницима, али не директно са Хамасом, коjи САД и ЕУ сматраjу терористичком организациjом.

После позива предсЈедика САД Џоа Баjдена за деескалациjу у сукобима у коjима jе погинуло наjмање 239 људи за десет дана, великом већином Палестинаца и неуспјеха Француске да се усвоjи резолуциjа у УН са позивом на краj неприjатељстава, због одбиjања Вашингтона да jе подржи, данас jе дошло вријеме да Њемачка ступи на сцену, коментарише Франс прес.

У међувремену су у ноћи између сриједе и четвртка израелски борбени авиони извели ударе на куће наjмање шесторице лидера Хамаса, навела jе израелска воjска и сирене за ракетну узбуну су се чуле широм jужне израелске териториjе рано jутрос, а Исламски џихад, друга, мања екстремистичка организациjа у Гази, преузео одговорност за ракетирање.

Амерички званичници су изjавили за Вол стрит џорнал да би управо та организациjа могла да настави нападе на Израел чак и после постизања прекида ватре, као што се и раниjе догађало.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 10:02