/ - PHOTO BY ANTHONY INDRAUS ON UNSPLASH
16/05/2022 u 16:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прекинут руски извоз струје у Финску

Руска комунална компанија Интер РАО најавила је прошле седмице да ће зауставити извоз у Финску, наводећи да та земља од 6. маја није платила електричну енергију

Руски извоз електричне енергије у Финску прекинут је, показују подаци мрежног оператера, преноси Index.hr.

Руска комунална компанија  Интер РАО најавила је прошле седмице да ће зауставити извоз у Финску, наводећи да та земља од 6. маја није платила електричну енергију продану преко панеуропске бурзе Норд Поол.

Доток руске електричне енергије у Финску пао је с 87 мегавата на нулу, показали су подаци мрежног оператера Фингрида који је саопштило да може замијенити руско напајање  шведском електричном енергијом и повећањем домаће производње.

Додао је да је обустава руског извоза настала због ограничења плаћања које су наметнуле западне земље.

-Због тих ограничења више се не може плаћати руска струја. Прекид је стога прије посљедица, него руска протумјера- каже се у саопштењу.

Из Русије у Финску долази око десет посто потребне струје.

Није јасно је ли руски потез повезан с финским приступањем НАТО-у.

Фински предсједник Саули Ниинисто у недјељу је потврдио да ће његова земља службено поднијети захтјев за чланство у НАТО савезу.

Говорећи заједно с предсједником у Хелсинкију, финска премијерка Санна Марин рекла је како се нада да ће парламент потврдити одлуку о подношењу захтјева за придруживање НАТО-у идућих неколико дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:19