/ - PHOTO BY MARC-ANTOINE DéRY ON UNSPLASH
01/11/2021 u 11:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Премијер Аустралије: Нисам слагао Макрона о подморницама

Одговарајући на новинарско питање да ли мисли да га је Морисон лагао, Макрон је одговорио: “Не мислим, знам“ да је лагао

Аустралијски премијер Скот Морисон негирао је да је лагао француског предсједника Емануела Макрона док је тајно преговарао о споразуму о куповини подморница са Сједињеним Државама и Британијом, јављају агенције преносе медији. 

Та оптужба је довела до ескалације спора у односима двије земље усљед изненадног аустралијског отказивања споразума са Француском, подсјећа агенција Ројтерс.

Аустралијски вицепремијер Барнаби Джојс сугерисао је да је Француска претјерано реаговала.

- Па нисмо украли неко острво, нисмо уништили Ајфелов торањ, то је био уговор. Уговори имају одредбе и услове, а један од тих услова и приједлога је да можете да изађете из уговора. Изашли смо из тог уговора - изјавио је данас Джојс.

Аустралија је у септембру одустала од петогодишњег споразума, вриједног 90 милиона аустралијских долара (66 милиона америчких долара) са француском компанијом “Навал Груп”, у већинском државном власништву, о производњи 12 конвенционалних дизел-електричних подморница.

Умјесто тога, Аустралија је склопила савез са Британијом и САД са цијем преузимања флоте од осам подморница на нуклеарни погон израђених уз помоћ америчке технологије.

Макрон је јуче у Риму изјавио аустралијским новинарима, гдје је заједно са Морисоном присуствовао самиту Групе 20, да је нова алијанса “веома лоша вијест за кредибилитет Аустралије и веома лоша вијест за повјерење које велики партнери могу имати у Аустралију“.

Одговарајући на новинарско питање да ли мисли да га је Морисон лагао, Макрон је одговорио: “Не мислим, знам“ да је лагао.

Морисон је рекао да није лагао Макрона, док су високи министри аустралијске владе критиковали француског лидера због ескалације спора кроз личну увреду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:19