/ -Фото: STEPHANIE LECOCQ, SHUTTERSTOCK
21/11/2021 u 12:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Премијер Пољске оптужио Лукашенка: Покренуо је хибридни рат против ЕУ

То је највећи покушај дестабилизације Европе у последњих 30 година, сматра Моравјецки

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки оцијенио је да је криза на граници Пољске и Бјелорусије, која је источна граница ЕУ, највећи покушај дестабилизације Европе од хладног рата.

- Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко покренуо је хибридни рат против ЕУ. То је највећи покушај дестабилизације Европе у последњих 30 година. Пољска неће попустити уценама и учиниће све да одбрани границе ЕУ - написао је Моравјецки на Твитеру.

Kасније данас Моравјецки ће се састати са колегама из балтичких земаља, од којих двије такође имају заједничку границу са Бјелорусијом, да разговарају о кризи прије одласка у друге европске земље идуће недеље.

Запад оптужује Бјелорусију да је вјештачки створила кризу тиме што је мигрантима углавном са Блиског истока омогућила долазак у земљу и одвела их до границе обећавајући им лак пролаз до ЕУ.

Бјелорусија одбацује те оптужбе и са друге стране оптужује ЕУ да не прихвата мигранте.

Лукашенко је рекао у петак за Би-Би-Си да је "апсолутно могуће" да су његове снаге помогле људима да пређу у ЕУ, али негирао је да је он организовао ту операцију нити да их је позвао.

Иако има знакова да се криза мало смирује пољска гранична стража пријавила је данас нове покушаје преласка границе, наводећи да се ради о врло агресивним групама од стотинак миграната.

Мигранти су све напустили у својим земљама потрошивши хиљаде долара да стигну у Бјелорусију са туристичком визом, ријешени да допру до ЕУ.

Према пољским медијима најмање 11 миграната умрло је од почетка кризе, овог љета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 03:24