oružje rat / UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS - UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS
29/07/2023 u 17:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Premijer Poljske: Vagnerovi vojnici bi mogli da glume migrante i uđu u EU

Oko 100 Vagnerovih vojnika kretalo se u blizini grada Grodna, blizu granice Poljske i Litvanije, dodao je premijer

Vagnerovi borci, od kojih se dio trenutno nalazi u Belorusiji, mogli bi da se predstavljaju kao migranti i da uđu u EU - upozorio je poljski premijer Mateuš Moravjecki, prenosi N1.rs.

Vagner bi takođe mogao da olakša ilegalnu migraciju iz Bjelorusije, što Poljska opisuje kao „hibridni rat“, kaže on.

Oko 100 Vagnerovih vojnika kretalo se u blizini grada Grodna, blizu granice Poljske i Litvanije, dodao je premijer.

Neke Vagnerove trupe preselile su se u Bjelorusiju, nakon okončanja kratke pobune u Rusiji u junu, piše BiBiSi (BBC).

Varšava kaže da Vagnerovo prisustvo u Bjelorusiji vidi kao potencijalnu prijetnju i da nastoji da ojača svoj istočni bok.

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko ranije je negirao da je izazvao migrantsku krizu u Evropi namamljivanjem potencijalnih migranata na njene granice sa zemljama EU.

Međutim, Moravjecki je u subotu rekao da se više od 100 članova Vagnerove grupe preselilo u sjeverozapadnu Bjelorusiju u blizini prevlake Suvalki, područja jugozapadno od granice Litvanije i Poljske, između Bjelorusije i ruske eksklave Kalinjingradske oblasti.

On je tvrdio da bi se plaćenici mogli da se predstavljaju kao bjeloruski graničari kako bi pomogli migrantima da pređu u EU, ili da se čak pretvaraju da su sami migranti.

- Sada situacija postaje još opasnija. Ovo je svakako korak ka daljem hibridnom napadu na poljsku teritoriju - rekao je on na konferenciji za novinare, povodom posjete fabrici oružja u Glivicama, na jugu Poljske.

Nekoliko hiljada Vagnerovih boraca preselilo se u Bjelorusiju od kratkotrajne pobune grupe protiv Кremlja u junu. Ponuđen im je izbor da se pridruže redovnoj ruskoj vojsci ili da krenu u Bjelorusiju, bliskog saveznika Rusije.

Poljski ministar unutrašnjih poslova rekao je u četvrtak da bi Poljska, Litvanija i Letonija mogle zajednički da odluče da zatvore svoje granice sa Bjelorusijom, ako na njihovim granicama dođe do incidenata u kojima je učestvovala grupa Vagner.

Prošlog vikenda Lukašenko je insistirao da će Vagnerove plaćenike zadržati u centralnoj Belorusiji.

- Traže da idu na zapad… da idu na put u Varšavu…. - našalio se Lukašenko u razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Odmah potom je dodao: "Ali, naravno, držim ih u centralnoj Bjelorusiji, kao što smo se dogovorili".

Moravjecki je rekao da je do sada ove godine bilo 16.000 pokušaja prelaska granice između Bjelorusije i Poljske.

Prema graničnoj agenciji EU Fronteks, između januara i juna bilo je 2.312 ilegalnih prelazaka granice u EU iz Bjelorusije.

I Poljska i Litvanija podigle su ograde duž svojih granica sa Bjelorusijom kako bi pokušale da smanje broj ljudi koji ilegalno prelaze.

Кomentari gospodina Moravjeckog dolaze uoči parlamentarnih izbora ove jeseni, a poljska Vlada nastoji da istakne akcije koje preduzima na jačanju granične bezbjednosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 09:11