Izbori, glasanje / - FOTO: UNSPLASH
04/02/2024 u 18:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Premijerka Sjeverne Irske želi referendum o ujedinjenju s Republikom Irskom

U svom prvom intervjuu, nakon što je u subotu izabrana da vodi Vladu te britanske provincije, ona je rekla da njen izbor za premijera pokazuje promjenu koja se dešava na tom ostrvu

Nova premijerka Sjeverne Irske Mišel O‘Nil izjavila je da se zalaže za referendum o ujedinjenju Irske u narednih deset godina, prenosi Nedeljnik.rs.

U svom prvom intervjuu, nakon što je u subotu izabrana da vodi Vladu te britanske provincije, ona je rekla da njen izbor za premijera pokazuje promjenu koja se dešava na tom ostrvu, prenio je Skaj njuz.

Mišel O’Nil (47) je postala premijerka poslije dvije godine političke paralize u Sjevernoj Irskoj. Ona je prva republikanska premijerka iz redova Šin fejna, nekadašnjeg političkog krila Irske republikanske armije (IRA).

Prema njenim riječima, Šin fejn može da dijeli vlast sa do sada vladajućom Demokratskom unionističkom strankom (DUP), iako su unionisti posvećeni zadržavanju Sjeverne Irske u sklopu Velike Britanije.

- Možemo da podijelimo vlast i da Sjevernu Irsku učinimo stabilnom, možemo da radimo zajedno svaki dan u pogledu javnih usluga, a takođe i da slijedimo legitimne težnje - rekla je ona.

Za zamjenicu premijerke Sjeverne Irske izabrana je članica DUP Ema Litl-Pengeli.

Na pitanje da li je "očekuje referendum o ujedinjenju ostrva u narednih 10 godina" O’Nil, koja je potpredsjednica Šin fejna, odgovorila je potvrdno.

- Da, vjerujem da smo u deceniji raznih mogućnosti. Toliko se stvari mijenja. Ranije se nije moglo ni zamisliti da premijer Sjeverne Irske bude nacionalistički republikanac - dodala je ona.

Sa svoje strane, britanska Vlada je saopštila da "ne vidi realne izglede" za takav referendum i vjeruje da je budućnost Sjeverne Irske "zagarantovana decenijama koje dolaze" u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, piše u dokumentu objavljenom prošle nedjelje.

Poslije pobjede njene stranke na izborima u maju 2022. godine, liderka Šin Fejna u Sjevernoj Irskoj bila je spriječena da preuzme dužnost zbog bojkota zajedničkih institucija članova DUP.

DUP je trgovinske aranžmane poslije istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Bregzit) ocijenio kao prijetnju za poziciju Sjeverne Irske u okviru Velike Britanije. Međutim, prošle nedjelje je zaključen dogovor sa britanskom Vladom o tom pitanju, što je omogućilo ponovni rad parlamenta Sjeverne Irske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:40