John Kornblum - foto: youtube WELT / - JOHN KORNBLUM - FOTO: YOUTUBE WELT
22/12/2023 u 22:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo američki diplomata Džon Kornblum

Od 1964. do 1966. radio je kao vicekonzul u Hamburgu, od 1969. radio je u političkom odeljenju ambasade u Bonu, učestvovao je u pregovorima za sporazum četiri sile od 1970. do 1972. godine

Američki diplomata Džon Kornblum, na Balkanu poznat po tome što je doprinio okončanju rata u Bosni i Hercegovini i postizanju Dejtonskog sporazuma, zbog čega je 1997. godine proglašen počasnim građaninom Sarajeva, ali i po tome što je 1996. godine otvorio prvu američku Informacionu kancelariju u Prištini, što je predstavljalo prvo diplomatsko prisustvo na Kosovu, preminuo je u 80. godini, potvrdila je njegova porodica, piše njemački Tagesšpigel.

Medij podsjeća da je Džon Kornblum stupio u diplomatsku službu dok je Hladni rat bijesnio između Istoka i Zapada i navodi da je izbliza, kao niko drugi, doživio istoriju njemačko-američkih odnosa nakon završetka Drugog svjetskog rata, prenosi Kosovonline.

Kornblumovi baba i djed su emigrirali iz Istočne Pruske u Sjedinjene Države krajem 19. vijeka, a Kornblum je kao mladić studirao njemački jezik, političke nauke i međunarodne odnose. Kada je stupio u diplomatsku službu 1964. godine, Hladni rat je bio u punom jeku, a Berlinski zid je bio star samo tri godine.

Džon Kornblum je imao strmoglavu karijeru. Od 1964. do 1966. radio je kao vicekonzul u Hamburgu. Od 1969. radio je u političkom odeljenju ambasade u Bonu. Učestvovao je u pregovorima za sporazum četiri sile od 1970. do 1972. godine. Nakon godina u Vašingtonu, imao je svoj prvi zadatak u Zapadnom Berlinu kao politički savjetnik američkog predstavništva. U to vrijeme ambasada je još uvijek bila u Bonu. U Berlin je trebalo da se preseli tek nakon pada zida.

Godine 1985. Džon Kornblum je postao izaslanik i zamjenik komandanta grada u američkom sektoru Zapadnog Berlina. Kada je tadašnji američki predsjednik Ronald Regan 1987. održao svoj čuveni govor na Brandenburškoj kapiji i pozvao Mihaila Gorbačova da otvori kapiju i sruši zid, Kornblum ga je tamo pratio i stajao veoma blizu. Sa zadovoljstvom je isticao svoju ulogu u tom istorijskom događaju.

Izgledao je i energično i svrsishodno iza kulisa, pa je tako, kada je 1985. godine na Glijenikovom mostu došlo do najveće razmjene agenata između Istoka i Zapada, u kojoj su četiri špijuna DDR-a razmjenjena za 25 agenata CIA, on je prethodno zajedno sa američkim ambasadorom vodio pregovore. Potom su uslijedile visoke pozicije u Natou. Kao specijalni izaslanik za Bosnu, kojeg je imenovao predsjednik Bill Klinton, svojim pregovaračkim vještinama uveliko je doprinio okončanju rata i postizanju Dejtonskog sporazuma.

U ljeto 1997. Džon Kornblum je konačno imenovan za ambasadora ujedinjene Njemačke. Bio je samouvjeren šef misije koji je volio da vodi debate, uključujući i Berlin kao prestonicu, i postavlja zahtijeve. Kornblum je bio poslednji diplomata od karijere koji je postao američki ambasador u Njemačkoj. Posle toga, mjesto je uvijek politički popunjavano. Njegovi naslednici su više puta ukazivali na potrebu da Njemačka, koja se tako dugo navikla na SAD kao zaštitnu silu, preuzme veću odgovornost.

Bio je uključen u razgovore o neophodnim zaštitnim mjerama za ambasadu i nije krio da je razočaran nekim reakcijama Berlina, uključujući i vodećih političara. Ipak, osijećao se tako prijatno u gradu da je ostao i nakon što mu je istekao mandat 2001. godine. U svojoj novoj ulozi njemačkog šefa investicione banke Lazard, nastavio je da se uključuje. Bio je i član nadzornih odbora kompanija Baier AG i Motorola Europe, između ostalih.

Takođe je volontirao u mnogim oblastima. Na prijmer, bio je jedan od osnivača Američke akademije i predsedavajući osnivača Atlantskog foruma Džona F. Kenedija. Sa svojim bogatim iskustvom i dubokim poznavanjem evropsko-američke politike, bio je tražen gost i autor emisije, takođe u Tagešpigelu. Izbornu pobjedu Donalda Trampa u SAD, Kornblum je posmatrao kao prekretnicu i rano je upozorio na rastući populizam u Evropi.

U osnovi, međutim, bio je ubijeđen, kako je rekao u intervjuu 2020. godine, da je transatlantski temelj čvrst i da postoji već 400 godina. Buduću ulogu Njemačke u digitalizovanom svijetu vidio je kao tumača za Ameriku u Evroaziji. Iza sebe, Kornblum je ostavio dva sina. Dobio je mnoge počasti.

(foto: youtube welt)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 21:32