Tom Sajzmor / - FOTO: SKRINšOT, JUTJUB
04/03/2023 u 09:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo glumac Tom Sajzmor, zvijezda filma "Spašavanje redova Rajana"

Sejzmor je stekao slavu 1990-ih, često igrajući sporedne uloge i najčešće „jake momke“ – vojnike, policajce ili kriminalce

Američki glumac Tom Sajzmor, najpoznatiji po ulozi u Spilbergovom filmu "Spasavanje redova Rajana" iz 1998.godine, preminuo je u 61. godini, posle kome u koju je upao zbog moždane neurizme.

U ovom filmu koji je dobio pet Oskara imao je jednu od glavnih uloga, tumačio je lik Majka Horvata. Jednu od glavnih uloga imao je i u filmu Pad crnog jastreba iz 2001. Zapažene uloge imao je i u „Perl Harboru“ (2001) i „Vrelini“. Imao je i glavnu ulogu u vesternu Kevina Kostnera „Vajat Erp“.

Sajzmor je stekao slavu 1990-ih, često igrajući sporedne uloge i najčešće „jake momke“ – vojnike, policajce ili kriminalce.

Svjetski mediji prenose da je imao problema s drogom, a služio je i zatvorsku kaznu zbog nasilja u porodici.

Sajzmor je bio u komi od kada je 18. februara pretrpeo rupturu aneurizme mozga. Njegov menadžer Čarls Lago rekao je da je preminuo u petak u bolnici u Burbanku u Kaliforniji, a pored njega su bili brat Pol isinovi, blizanci Džejden i Džeger (17), prenosi BBC.

- Veoma sam tužan zbog gubitka mog starijeg brata Toma. Bio je veći od života. Uticao je na moj život više od bilo koga koga znam. „Bio je talentovan, pun ljubavi, davao i mogao je da vas beskrajno zabavlja svojom duhovitošću i načinom pripovjedanja, naveo je njegov brat Pol.

Sajzmor je bio nominovan za Zlatni globus za ulogu mafijaša u TV filmu Witness Protection iz 1999.

Sa slavom su došli i problemi s drogom, a o tome je pisao i u svojoj autobiografiji – o zavisnosti od heroina i kristal meta.

Ispričao je kako ga je Robert De Niro natjerao da ode na jednu od svojih rehabilitacija, i to 1995. godine, rekavši mu da će ga „uhapsiti zbog posedovanja heroina“ ako ne ode u centar za liječenje. Kada je došlo do snimanja „Spasavanje redova Rajana“, režiser Stiven Spilberg je, kako prenosi BBC, zaprijetio da će otpustiti glumca na prvi znak upotrebe droge i ponovo snimati film bez njega.

Ali Sajzmor se borio s tim da „ostane čist“. A bilo je i drugih „ličnih demona“.

Godine 1997. uhapšen je pod sumnjom da je napao svoju suprugu, glumicu i teniserku Mejv Kvinlan. Razveli su se dvije godine kasnije. Godine 2003. osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog prebijanja svoje djevojke, bivše „holivudske madam“ Hajdi Flejs, a tada mu je naređeno ode na rehabilitaciju i da radi na kontroli bijesa.

Flejs je svjedočila da je gasio cigaretu na njoj, oborio je na zemlju ispred svoje kuće, da joj je upućivao, kako je rekla, više od 70 sramotnih poziva.

Tada je rekao da je dopustio svojim „ličnim demonima da preuzmu“ njegov život.

Hapšen je i završio u zatvoru jer je prkršio uslovnu kaznu 2005, nakon što je pao na testu za drogu. Hapšen je i zbog vožnje u pijanom stanju.

- Imao sam kuću od više miliona dolara, porše, restoran u vlasništvu zajedno sa Robertom De Nirom. A sada nisam imao apsolutno ništa“, napisao je u svojoj autobiografiji iz 2013.

Iako nikada nije povratio uloge kakve je imao devedesetih, poslednjih godina bio je gostujući glumac u Netfliks hitu Cobra Kai i imao je periodičnu ulogu 2017. godine u oživljavanju kultne TV serije Dejvida Linča „Tvin Piks“. Takođe, glumio je detektiva u filmu o natprirodnom, „Impuratus“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:54