Ilustracija, Saudijska Arabija / - SHUTERSTOCK/ N1
10/03/2024 u 23:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo lider Al Kaide na Arabijskom poluostrvu

l Kaida na Arabijskom poluostrvu (AKAP) objavila je smrt svog lidera Halida bin Umara Batarfija, saopštila je grupa Sajt (SITE) koja prati ekstremističke grupe

Prema informacijama Sajt-a naslijediće ga Sad Bin Atef El-Avlaki. U saopštenju Al Kaide nije naveden razlog Batarfijeve smrti,  prenosi RTS.

Halid bin Umar Batarfi, militant iz Saudijske Arabije, vodio je medijsku mrežu grupe i igrao centralnu ulogu u preuzimanju vlasti u jemenskoj provinciji Abjan 2011. godine.

Iste godine je uhvaćen, ali je pobjegao iz zatvora 2015. Stejt department ga je uvrstio na listu traženih svjetskih terorista i obećao nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Za vođu Al Kaide na Arapskom poluostrvu (AKAP) imenovan je 2020. godine, nakon smrti svog prethodnika Kasima Al-Rimija. Tada je obećao da će ta teroristička organizacija postati "noćna mora za Amerikance".

Batarfijev naslijednik će biti Sad Bin Atef El-Avlaki, koji je takođe na američkoj listi traženih terorista. Vašington smatra AKAP najopasnijim ogrankom svjetske mreže.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 04:58