Жестоки сукоби око Бахмута и Запорожја / - FOTO: EPA/EFE/SERGEY SHESTAK
05/05/2023 u 11:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prigožin otkrio kada će plaćenici Vagnera napustiti Bahmut

Od druge polovine maja 2022. godine ruske trupe izvode snažne raketne napade na Bahmut, a do augusta su stigle do jedne od periferija grada. Od kraja ljeta, ruske snage, koje uglavnom predstavljaju borci Vagnera, vode žestoke borbe u ovom pravcu

Šef vagnera Jevgenij Prigožin je najavio da će njegova grupa 10. maja zbog predati svoje položaje u Bahmutu u Donjeckoj oblasti zbog, kako kaže, nestašice granata.

Prigožin je poručio da će svoje položaje predati jedinicama ruskog Ministarstva odbrane.

"Povlačim Vagnerove jedinice iz Bahmuta, jer su u nedostatku municije osuđene na besmislenu smrt", rekao je Prigožin u obraćanju vojnoj komandi, predsjedniku i narodu Rusije. Apel je objavila press služba biznismena.

Ranije u noći 5. maja, Prigožinova press služba je distribuirala video u kojem šef Vagnera, na pozadini leševa plaćenika, izvikuje psovke na račun vojnog vrha Ruske Federacije, zahtijevajući nabavku municije.

Prigožin u morbidnom videu žestoko napao rusko vojno vodstvo

Grad Bahmut (do 2016. zvao se Artemovsk, kako ga ruska vojska i dalje zove) važno je transportno čvorište u Donbasu, koje služi kao ukrajinsko utvrđeno područje koje pokriva ofanzivne rute prema Kramatorsku, Slavjansku, Sjeversku i Torecku.

Od druge polovine maja 2022. godine ruske trupe izvode snažne raketne napade na Bahmut, a do augusta su stigle do jedne od periferija grada. Od kraja ljeta, ruske snage, koje uglavnom predstavljaju borci Vagnera, vode žestoke borbe u ovom pravcu.

Ovo područje se smatra najtoplijim mjestom na liniji fronta. U aprilu 2023. Jevgenij Prigožin je tvrdio da njegovi plaćenici kontrolišu 90 posto grada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 16:06