/ foto: vlada cg
09/08/2022 u 09:06 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pripremljen finalni tekst o spasavanju nuklearnog spora

Visoki predstavnik Evropske za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj najavio je da je pripremljen finalni tekst nakon što su u Beču završeni indirektni pregovori Teherana i Vašingtona

 Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj najavio je da je pripremljen finalni tekst nakon što su u Beču završeni indirektni pregovori Teherana i Vašingtona o spasavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

On je kazao da "ono o čemu se može pregovarati je ispregovarano" i to se sada nalazi u finalnom tekstu.

"Međutim, iza svakog tehnickog pitanja i svakog pasusa krije se politička odluka koju treba donijeti u prestonicama", napisao je Borelj na Tviteru, prenio je Rojters.

On je istakao da će sporazum moći da se potpiše ako odgovori iz prijestonica budu pozitivni.

Pregovarači o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma preseliće se iz Beča u Teheran, gdje će nastaviti razgovore, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Navodi se da će se razgovori nastaviti sa koordinatorom pregovora i predstavnicima drugih strana.

SAD su sporazum o nuklearnom programu Irana napustile 2018. godine, ali su učestvovale u pregovorima o reaktiviranju dokumenta.

Strane u sporazumu su, osim Irana, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, a Evrospka unija je posredovala.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 09:27