/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
02/01/2023 u 13:23 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Problem u SAD: Došlo do nestašice Djeda Mrazeva

A Djeda Mraz je vrlo raspoložen da pomogne, osim što je ove godine premoren.

edan neobičan problem muči Sjedinjene Države ove praznične sezone – a to je nestašica Djeda Mrazova, prenosi VOA.

Grad Njujork sija od novogodišnjih lampica i ukrasa. Veseli i kompleksno uređeni izlozi robnih kuća privlače velike grupe kupaca. Sve je kako treba, osim brojnih praznih crvenih stolica u kojima obično sjedi Djeda Mraz i pozdravlja djecu. Sjedinjene Države se suočavaju sa do sada neviđenim manjkom izvođača koji glume Djeda Mraza.

- Manjak koji vidimo je posljedica potražnje. Bilo da se radi o posjetama kući ili radu u tržnom centru, potražnja je 20 odsto veća u odnosu na prošlu godinu i više od 120 odsto veća u odnosu na nivoe prije pandemije. Na svakog Djeda Mraza koji nam se obrati da traži posao, imamo 20 klijenata koji traže Djeda Mraza - objašnjava Mič Alen iz organizacije „Iznajmite Djeda Mraza“.

Alen kaže da je pored povećane potražnje, kovid ostavio stvarne posljedice na “ponudu” Deda Mrazova.

„Tokom 2020. i 2021. kovid je posebno teško pogodio zajednicu Djeda Mrazova. Zato smo u proteklih nekoliko godina izgubili nekoliko stotina zabavljača koji glume Deda mraza – oko 10 odsto njih – bilo zbog kovida ili zato što su odlučili da okače o klin svoje crveno odijelo.”

Međutim, neke srećne grupe uspjele su da iznajme Djeda Mraza ove sezone, uključujući jedno naselje u Midltaunu u Nju Džersiju.

- Imali smo sreću što smo našli nekoga ko je bio spreman da dođe i obraduje našu djecu. Znamo da je teško naći Djeda Mraza ovih dana i baš smo zahvalni, bilo je divno - kaže Geri Talp koji je organizovao zabavu za djecu u svom komšiluku.

A mali gosti imaju svoje razloge zašto žele da pričaju sa Deda Mrazom, piše VOA.

- Ima puno poklona koje roditelji neće da vam kupe jer su možda preskupi, ali uvijek možete da računate na Deda Mraza da ih donese - priča nam Emili iz Nju Džersija.

A Djeda Mraz je vrlo raspoložen da pomogne, osim što je ove godine premoren.

- Danas sam dobio 20 zahtjeva koje sam morao da odbijem jer već imam zakazane posjete. U protekla dva mjeseca, odbio sam 580 – provjerio sam jutros – 580 poziva, i to je stvarno tužno - navodi Džejms Keli, zabavljač koji glumi Djeda Mraza.

Da bi odgovorile na nestašicu, organizacije kao što su Svjetska mreža Djeda Mrazova pojačale su svoje programe obuke, da bi inspirisale ljude da se pridruže porodici Djeda Mrazova.

- Zato sam napravio razne časove i besplatne e-knjige da bi ljudi pokušali da glume Djeda Mraza i vidjeli da li im taj posao odgovara. Misija mi je da regrutujem ljude širokog srca da pomognu tokom praznika - kaže Ed Tejlor iz Svjetske mreže Djeda Mrazova.

Uz takve inicijative, ostaje nada da će sljedeća godina doneti obilje Djeda Mrazova spremnih da razvesele djecu tokom praznika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:44