Поскупила нафта / - ELLIOTTSDAY (CC0), PIXABAY
12/01/2022 u 07:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проблеми с повећањем снабдиjевања подигли циjене нафте

На лондонском тржишту jе циjена барела порасла 1,14 долара у односу на претходно затварање, на 82,01 долара. У готово истом износу jе порасла и на америчком тржишту, гдjе се барелом трговало по 79,39 долара

Циjене нафте порасле су у уторак на међународним тржиштима на 82 долара будући да се пажња преусмjерила на проблеме произвођача с повећањем снабдиjевања, а трговци се истовремено надаjу да омикрон неће пореметити опоравак потражње.

На лондонском тржишту jе циjена барела порасла 1,14 долара у односу на претходно затварање, на 82,01 долара. У готово истом износу jе порасла и на америчком тржишту, гдjе се барелом трговало по 79,39 долара, преноси Хина.

Пажња трговаца преусмjерила се на проблеме произвођача с повећањем снабдиjевања након дуготраjних мjера блокаде коjе су сприjечиле радове на одржавању и смањених улагања.

Чланице Организациjе-земаља извозница нафте (ОПЕК) произвеле су тако у децембру 70 хиљада барела дневно више него у новембру, а споразум jе отворио простор за повећање за 253 хиљаде барела дневно.

Подршку циjенама пружиле су и благе мjере сузбиjања заразе омикроном у великим економиjама, упркос брзом расту броjа заражених у посљедње вриjеме, будући да вирус према расположивим подацима изазива углавном благе облике болести.

"Омикрон ниjе засада изазвао пустош као делта и можда ће нас потпуно поштедити (таквог сценариjа), што би одржало глобални опоравак на правом путу", рекао jе Jеффреy Халлеy из брокерске куће ОАНДА-е.

Застоjи у снабдjевању из Либиjе такође су подржали циjене. Производња jе порасла, али Натионал Оил обjавио jе у уторак да обуставља извоз из терминала Ес Сидер.

"Већа производња нафте у тоj земљи jош ниjе директно преточена у већу расположиву понуду", рекао jе Царстен Фритсцх из Цоммерзбанка и додао да jе то можда разлог зашто циjене нафте jош ниjесу реаговале на отварање либиjских нафтних поља.

Слабиjи амерички долар такође помаже циjенама нафте jер нафту чини нафту jефтиниjом за власнике других валута и обично одражава поjачану склоност инвеститора ризичниjоj имовини.

ОПЕК jе у одвоjеном извjештаjу обjавио да jе барел корпе нафте његових чланица у понедjељак коштао 81,75 долара, што значи да jе поjефтинио 41 цент у односу на претходни трговински дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:58