/ - PHOTO BY RICARDO CRUZ ON UNSPLASH, илустрација
18/10/2021 u 16:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пронађен крсташки мач стар 900 година

На локацији гдје је пронађен мач, постоје индикације да је сидриште кориштено најраније у касно Бронзано доба прије 4.000 година

Један ронилац је у Средоземном мору код обала Израела пронашао мач из доба Крсташких ратова стар 900 година, преноси Avaz.ba.

Израелска Администрација за антиквитете саопштила је да је мач са оштрицом од метар и 30 центиметара дугим рукохватом лежао је на дну мора код обала Кармена.

- Мач који је очуван у савршеном стању је диван и риједак проналазак и евидентно је да је припадао крсташком витезу - рекао је званичник јединице за спречавање пљачки при Администрацији за антиквитете Нир Дистелфелд.

Обала код Кармела садржи бројне природне увале које су пружале склониште бродовима током олуја. У тој области су у древна времена формирана насеља и лука.

На локацији гдје је пронађен мач, постоје индикације да је сидриште кориштено најраније у касно Бронзано доба прије 4.000 година.

Ронилац је мач пронашао током викенда и однио га је са собом из бојазни да би могао бити украден или поново нестати под пијеском. Он је потом мач предао властима и добио је потврду са похвалом за добро грађанско понашање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:16