/ - PHOTO BY RICARDO CRUZ ON UNSPLASH, илустрација
18/10/2021 u 16:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Пронађен крсташки мач стар 900 година

На локацији гдје је пронађен мач, постоје индикације да је сидриште кориштено најраније у касно Бронзано доба прије 4.000 година

Један ронилац је у Средоземном мору код обала Израела пронашао мач из доба Крсташких ратова стар 900 година, преноси Avaz.ba.

Израелска Администрација за антиквитете саопштила је да је мач са оштрицом од метар и 30 центиметара дугим рукохватом лежао је на дну мора код обала Кармена.

- Мач који је очуван у савршеном стању је диван и риједак проналазак и евидентно је да је припадао крсташком витезу - рекао је званичник јединице за спречавање пљачки при Администрацији за антиквитете Нир Дистелфелд.

Обала код Кармела садржи бројне природне увале које су пружале склониште бродовима током олуја. У тој области су у древна времена формирана насеља и лука.

На локацији гдје је пронађен мач, постоје индикације да је сидриште кориштено најраније у касно Бронзано доба прије 4.000 година.

Ронилац је мач пронашао током викенда и однио га је са собом из бојазни да би могао бити украден или поново нестати под пијеском. Он је потом мач предао властима и добио је потврду са похвалом за добро грађанско понашање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

03. decembar 2021 07:34