ilustracija / - PHOTO BY KRISNA AZIE ON UNSPLASH
13/06/2024 u 08:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pronađena olupina aviona koji je sa putnicima nestao prije 53 godine

U Vermontu je prije 53 godine nestao avion sa putnicima, a vjeruje se da je sada pronađena njegova olupina.

Naime, vjeruje se da je pronađena olupina privatnog aviona, koji je prije više od pola vijeka nestao sa pet putnika u Vermontu u SAD, javlja "CBS". Avion je nestao ubrzo nakon polijetanja iz Burlingtona za Providens u Rod Ajlendu 27. januara 1971. godine. U letjelici su bila dva člana posade i troje zaposlenih u kompaniji "Cousin‘s Properties" iz Atlante koji su radili na projektu u Burlingtonu.

Početne potrage za letjelicom nisu urodile plodom, a jezero se zaledilo četiri dana nakon što je avion nestao. Obavljeno je najmanje 17 potraga, sve dok podvodni tragač Geri Kozak i njegov tim nisu pronašli olupinu mlaznjaka blizu mjesta gdje je radio kontrolni toranj koji je zadnji put imao kontakt s avionom prije nestanka, prenose Nezavisne.

"Sa svim dokazima koje imamo, 99 odsto smo sigurni da se radi o tom avionu. Otkriće olupine u jezeru Čamplejn, koje se nalazi između Njujorka i Vermonta, daje porodicama žrtava neke zaključke i odgovore na mnoga pitanja", rekao je Kozak.

Kozak je istakao da je potraga trajala toliko dugo jer se avion raspao na mnogo dijelova koje nije lako uočiti. "Mlaznjak izgleda kao hrpa kamenja, bukvalno. Dakle, većina ljudi koji gledaju podatke sonara može da ga previdi", rekao je Kozak.

Kozakova karijera u podmorskim potragama i istraživanjima započela je 1972, a njegova firma specijalizovana je za lociranje izgubljenih brodova i aviona. Godine 2012. Kozak je bio član tima koji je otkrio njemačku podmornicu iz Drugog svjetskog rata u vodama kod Nantuketa u Atlantiku.

Rodbina poginulih zadovoljna je što je avion, koji je nestao u mećavi na sjeverozapadu SAD, pronađen.

"Sad smo mirni, ali u isto vrijeme jako tužni", rekla je Barbara Nikita, rođaka pilota Džordža Nikite.

"Znamo što se dogodilo. Vidjeli smo nekoliko fotografija. Moramo se nositi s time", dodala je, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jul 2024 03:37