Ilustracija / - EPA
19/09/2023 u 08:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pronađeni ostaci nestalog nevidljivog lovca F-35

Borbeni avion je bio ostavljen u modu autopilota kada se pilot katapultirao, rekao je portparol, dodajući da je možda bio u vazduhu neko vrijeme, što je komplikovalo njegovo otkriće

Američki vojni zvaničnici pronašli su ostatke vojnog aviona F-35. Avion je nestao u nedjelju poslepodne nakon što se pilot katapultirao iznad Južne Karoline i padobranom skočio na sigurno.

Vlasti navode da su olupinu aviona vrijednog 100 miliona dolara otkrile u ruralnom okrugu Vilijamsburg, dva sata sjeveroistočno od baze Čarlston. Javnost je zamoljena da pomogne da se pronađe avion. U izjavi od ponedjeljka, vojni zvaničnici rekli su da su krhotine pronađene „dva sata sjeveroistočno od zajedničke baze Čarlston“.

"Potvrđeno je da su pronađene krhotine olupina nestalog aviona", rekao je vojni portparol baze za BBC.

"Nezgoda je trenutno pod istragom i nismo u mogućnosti da pružimo dodatne pojedinosti", takođe je poručeno, prenosi Dnevnik.hr. Javnost je zamoljena da se drži podalje od tog područja kako bi istražitelji mogli da obave svoj posao.

Borbeni avion je bio ostavljen u modu autopilota kada se pilot katapultirao, rekao je portparol, dodajući da je možda bio u vazduhu neko vrijeme, što je komplikovalo njegovo otkriće.

"Elektronika vjerovatno nije funkcionisala i vjerovatno je to razlog zašto vojska više nije mogla da prati lokaciju aviona. Moguće je da je avion nastavio da leti nakon što se pilot katapultirao, ali to je izuzetno malo vjerovatno zbog oštećenja do kojeg dolazi nakon izbacivanja sjedišta i promjene u aerodinamici", rekao je portparol.

Pilot koji se katapultirao prebačen je u bolnicu i u stabilnom je stanju. Drugi F-35 koji je letio u isto vrijeme sigurno se vratio u bazu.

Združena baza Čarlston objavila je objavu na X tražeći pomoć od javnosti da pronađe letjelicu. Zahtjev je izazvao ruganje na internetu i kritike političara.

Nanci Mejs, republikanska kongresmenka za Južnu Karolinu, pitala je na X: „Kako si, dođavola, izgubio F-35? Kako nema uređaja za praćenje, a tražimo od javnosti šta, da pronađe mlaznjak i preda ga?"

Avion je nevidljivi mlaznjak – što znači da su njegov okvir, senzori i sistemi dizajnirani da rade neprimijećeni od strane neprijateljskog radara. Ako je avion letio unaprijed planiranim putnim tačkama, mjesto njegova pada moglo je biti određeno time kada će mu nestati goriva.

Poznata brzina i visina u trenutku izbacivanja, kao i koliko je goriva ostalo, mogli su jednostavnom matematičkom vježbom odrediti njegovu lokaciju.

Rečeno je da je nestali avion treća "nesreća klase A" u proteklih šest nedjelja – kategorija incidenta koji uzrokuje štetu veću od 2,5 miliona dolara. Nijesu iznošene pojedinosti o prethodnim incidentima i šta se događalo, vojska o tome za sada ćuti.

U avgustu su tri marinca poginula u nesreći koja je uključivala avion Osprej s nagibnim rotorom, a još jedan marinac je poginuo kada se njegov mlaznjak srušio tokom vježbe u blizini San Dijega.

Godine 2018. američka vojska privremeno je prizemljila cijelu svoju flotu F-35 aviona nakon pada u Južnoj Karolini.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
SADAVIONF-35
08. decembar 2023 04:01