Erupcija vulkana Akan Krakatau / - SKREENSHOT
10/06/2023 u 17:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Proradio indonežanski vulkan Anak Krakatau: izbacuje pepeo i lavu

Vlasti su upozorile stanovnike i turiste da ne prilaze na manje od pet kilometara od kratera

Indonežanski vulkan Anak Krakatau eruptirao je izlivajući lavu i izbacujući pepeo tri kilometra uvis, potvrdili su danas zvaničnici te zemlje, prenosi N1.

Vulkan na ostrvu u moreuzu Sunda, između najvećih ostrva Java i Sumatra, eruptirao je sedam puta od sinoć.

To je najdugotrajnija erupcija od eksplozivnog rušenja planinskog vulkana koje je izazvalo smrtonosni cunami 2018. duž obala Jave i Sumatre sa 430 poginulih.

U najnovijoj erupciji nema prijave žrtava i nije izdato naređenje za evakuaciju. Najbliže naselje je udaljeno oko 16 kilometara od vulkana.

Na snazi je uzbuna najvišeg, četvrtog stepna, a vlasti su upozorile stanovnike i turiste da ne prilaze na manje od pet kilometara od kratera. Do sada su ljudi išli ka vrhu da bi posmatrali spektakl prirode.

Naučnici u Geološkom centru rekli su da posle erupcije i kolapsa 2018. godine, ostrvo Anak Krakatau ima samo oko četvrtine svoje prvobitne veličine. Njegov vrh je bio visok 338 metara, a sada je 158.

Naziv Anak Krakatau znači "dijete Kratakaua", čuvenog vulkana Krakataua čija je kataklizmična erupcija 1883. godine izazvala period zahlađenja širom svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 17:43