Photo by AJ Colores on Unsplash, ilustracija
16/10/2021 u 19:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протести у Риму због јачања фашизма

Протест су предводили синдикални лидери, под слоганом "Никад више фашизам", а организатори тврде да се окупило око 100.000 људи

Десетине хиљада Италијана окупиле су се данас у Риму на демонстрацијама против јачања фашизма у земљи, недјељу дана након што су десничарски екстремисти упали у сједиште водећег италијанског синдиката, јављају агенције преносе медији.

Протест су предводили синдикални лидери, под слоганом "Никад више фашизам", а организатори тврде да се окупило око 100.000 људи.

Неки демонстранти су махали транспарентима с натписом "Си Ваx" (Да вакцинама), као вид супротстављања десничарским екстремистима који су 9. октобра упали у сједиште водећег италијанског синдиката ЦГИЛ у Риму.

Десничари су тада демолирали сједиште тог синдиката док су протестовали због увођења ковид пропусница на радним мјестима.

Та мјера, која је ступила на снагу јуче, за улазак на радно мјесто захтјева доказ о вакцинацији или опоравку од инфекције или негативан тест на корона вирус не старији од 48 сати.

Лидер ЦГИЛ Маурицио Ландини упоредио је на данашњем протесту упад десничара у сједиште синдиката са нападима из 1921. године које је тада новоформирана Национална фашистичка партија изводила против синдиката. Лидер фашиста Бенито Мусолини дошао је на власт наредне године.

Вођа синдиката ЦИСЛ Луиђи Сбара казао је да прошлонедјељни напад екстремне деснице, на челу са странком Нова снага (Форза Нуова), "није оставио други избор" осим доласка на протест "уједињених против свих облика фашизма".

Сбара је од власти затражио брзу забрану рада странке Нова снага.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:25