Застава САД / - Фото: Твитер
03/05/2022 u 10:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протести у САД због могућег укидања легалног абортуса

Анкета из прошле године показала је да 59 одсто одраслих Американаца вјерује да би побачај требало да буде легалан у свим или у већини случајева, док 39 одсто сматра да би абортус требало да буде незаконит у већини или у свим случајевима

Активисти против абортуса и присталице легалног прекида трудноће изашли су на улице Вашингтона након вијести да би Врховни суд Сједињених Америчких Држава (САД) могао да поништи пресуду Ро против Вејда из 1973. године којом је абортус легализован широм Америке.

Амерички портал Политико је пренио да незванична већинска судска одлука која је јуче процурила у јавност сугерише да ће Врховни суд САД гласати за поништавање одлуке донијете у случају Ро против Вејда којом је легализован абортус широм САД 1973. године.

У року од свега неколико сати након што је Политико објавио ову информацију, маса огорчених демонстраната је позивала демократе у Конгресу да предузму мјере за заштиту права на абортус, истовремено осуђујући могућу одлуку којом би се ускратило то право које сматрају основним људским правом.

Абортус је једно од питања која изазива највеће подјеле у америчкој политици и траје скоро пола вијека.

Анкета истраживачког центра Пју из прошле године показала је да 59 одсто одраслих Американаца вјерује да би побачај требало да буде легалан у свим или у већини случајева, док 39 одсто сматра да би абортус требало да буде незаконит у већини или у свим случајевима.

Извјештач Политика, који је објавио ову вијест, прецизирао је да је судијско мишљење, објављено 10. фебруара, у међувремену можда промијењено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:49