/ - PHOTO BY LAURA CLEFFMANN ON UNSPLASH
13/05/2023 u 17:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prozori bi mogli imati funkciju solarnih panela

Obično se instaliraju odvojeno od ostatka kuće, ali bi uskoro mogle da postanu neodvojivi elementi, na primjer stakla za prozore

Sve je više onih koji se okreću čistijim izvorima energije, pa su solarne ploče sve omiljenije.

Obično se instaliraju odvojeno od ostatka kuće, ali bi uskoro mogle da postanu neodvojivi elementi, na primjer stakla za prozore.

Stručnjaci iz kompanije Ubiquitous Energy su napravili providno fotonaponsko staklo, što znači da bi prozori uskoro mogli da vrše funkciju solarnih panela.

Materijal je dobio ime UE Power, a u pitanju je staklo koje pored materijala za prozore može da služi i kao generator energije u mnogim drugim slučajevima, jer svaku površinu može da transformiše u malu solarnu ploču, prenose Nezavisne.

Novo staklo će prije svega poslužiti da zamijeni prozirne površine na zgradama, a kako bi se smanjio karbonski otisak ovih građevina.

Razlika u odnosu na standardne solarne panele je u tome što ove apsorbuju cio svjetlosni spektar, dok UE Power upija samo ultraljubičaste i blisko-infracrvene zrake. Iako je dakle manje efikasno, novo staklo bi na kraju ipak moglo da se primjenjuje u većem broju slučajeva, što bi doprinijelo smanjenju emisije štetnih gasova.

(PCPress)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:03