Владимир Путин и Си Ђипинг / -ЕПА
15/09/2022 u 16:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin sa Si Đipingom: Cijenimo uravnotežen stav Kine po pitanju Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao s kineski liderom Sijem Đinpingom u Uzbekistanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin prenio je kineskom predsjedniku Si Đinpingu da Moskva podržava politiku "jedne Kine" i da cijeni uravnotežen stav Pekinga po pitanju Ukrajine. Dvojica lidera susrela su se u Uzbekistanu, na samitu Šangajske organizacije za saradnju, koja uključuje i Indiju, Pakistan i četiri centralnoazijske zemlje.

Putin je tokom sastanka sa Sijem na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu u Uzbekistanu rekao da se Rusija protivi "provokacijama SAD" u Tajvanskom moreuzu.

On je dodao da su pokušaji stvaranja "jednopolarnog svijeta" neprihvatljivi za većinu zemalja.

- Pokušaji stvaranja jednopolarnog svijeta poprimili su apsolutno ružne obrise. Oni su apsolutno neprihvatljivi za ogromnu većinu država u svijetu- rekao je Putin.

Putin je istakao da Rusija osuđuje "provokacije SAD i njihovih satelita" u Tajvanskom moreuzu i da se čvrsto pridržava principa "jedne Kine".

On je ocijenio da je sada potrebno da se obezbijedi jačanje Šangajske organizacije za saradnju kao platforme za konstruktivnu saradnju. 

Dvojica lidera su razgovarala i o tenzijama oko Tajvana zbog posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju u avgustu.

Ovo je prvi sastanak Putina i Sija od kako je Rusija pokrenula "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini u februaru ove godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:55