Овчије богиње, улистарција / -Редакција Дана
19/05/2022 u 22:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Први случај мајмунских богиња у Француској

Здравствене власти америчке државе Масачусетс потврдиле су постојање мајмунских богиња, што је први случај ове заразне болести у Сједињеним Државама у овој години.

У Француској је у четвртак регистрован први сумњиви случај мајмунских богиња, а ширење ове заразе потврђено је и у Сједињеним Америчким Државама, јављају свјетске агенције.

Први сумњиви случај заразе вирусом мајмунских богиња на територији Француске откривен је у региону Париз Ил д Франс, саопштило је данас француско Министарство здравља.

Мајмунске богиње су вирус који изазива симптоме грознице и осип, пренио је Ројтерс.

Здравствене власти америчке државе Масачусетс потврдиле су постојање мајмунских богиња, што је први случај ове заразне болести у Сједињеним Државама у овој години.

Инфициран је мушкарац који је недавно ишао у Канаду, саопштило је америчко министарство здравља.

Обољели је становник Масачусетса, а у болници је од 12. маја и  устабилном је стању, наводи Танјуг.

Болничка управа је додала да им је требало шест дана, пошто је болест веома ријетка, да установе да пацијент има мајмунске богиње. Министарство покушава да утврди контакте оболелог, док је био заразан. У сриједу је објављено да су се мајмунске богиње појавиле у Португалији, а сумња се да и у Шпанији постоји осам случајева те болести. Истовремено, први случај мајмунских богиња регистрован је у болници Спаланцани у Италији. Из ове болнице у Риму наводе да је у изолацији заражена особа, која је допутовала са Канарских острва.

Како додају, постоје још два случаја за које се сумња да су заражени мајмунским богињама, али то још није потврђено.

Мајмунске богиње су ријетка вирусна инфекција слична хуманим великим богињама, иако је блажа, а први пут је забележена у Демократској Републици Конго седамдесетих година прошлог вијека.

Број случајева у западној Африци порастао је у посљедњој деценији, а симптоми су грозница, главобоља и осип на кожи који почиње на лицу и шири се на остатак тијела.

Мајмунске богиње не преносе се лако са човјека на човјека, а већина заражених се опоравља у року од неколико недјеља, преноси Танјуг.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
22. jun 2022 21:56