Хелсинки, Финска / - фото: UNSPLASH
23/09/2021 u 11:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Први сусрет шефова америчке и руске воjске од повлачења САД из Авганистана

САД и Русиjа имаjу супротстављене воjне интересе у свиjету, укључуjући земље попут Сириjе. Остаjе да се види како ће Вашингтон и Москва ускладити своjе интересе у Авганистану

Наjвиши воjни званичници САД и Русиjе први пут су се уживо састали у Хелсинкиjу од 2019. и разговарали више од шест сати, у тренутку када се ситуациjа у Авганистану промиjенила повлачењем САД и доласком талибана на власт, jавио jе Глас Америке (ВОА), преносе медији.

Командант америчких здружених снага генерал Марк Мили и командант руских здружених снага генерал Валериj Герасимов ниjесу саопштили детаље разговора, а саопштења воjски са обjе стране су штура, наводи ВОА.

Саопштење Пентагона не наводи агенду разговора, само да се говорило о „смањењу ризика и смиривању конфликата“.

Руска агенциjа РИА Новости jавила jе да се разговарало о „управљању ризицима“.

САД и Русиjа имаjу супротстављене воjне интересе у свиjету, укључуjући земље попут Сириjе. Остаjе да се види како ће Вашингтон и Москва ускладити своjе интересе у Авганистану.

Пентагон jе под притиском Конгреса да оjача стратегиjу борбе против тероризма послиjее повлачења америчке воjске и доласка талибана на власт у Авганистану.

Предсjедник САД Џозеф Баjден jе наjавио да ће се ослањати на глобалне акциjе у борби против Ал Каиде и Исламске државе у Авганистану.

Руски предсjедник Владимир Путин jе рекао да Москва треба да сарађуjе са новом талибанском владом, као и да свjетске силе треба да одмрзну новчану помоћ Авганистану, пише ВОА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:20