/ ФОТО: Принтскрин
15/12/2021 u 11:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шолц након полагања заклетве: До краја године постићи циљ од 30 милиона вакцина

Поставио сам себи за циљ да до краjа године дамо 30 милиона вакцина, како првих, других тако и бустер доза - обjаснио jе он

- Имамо пуно посла, немамо времена за губљење - ријечи су коjима jе нови њемачки канцелар Олаф Шолц започео данашње, прво обраћање од полагања заклетве, Бундестагу.

Шолц jе казао да су се грађани на прошлим изборима одлучили за развоj, а таj развоj треба да успе и у условима пандемиjе. Представљаjући програм нове владе, нагласио да су пред њом одлуке о великим смјерницама, смјерницама важним за будућност, преносе Новости.

- Нова влада преузима дужност у тешком периоду, када jе реч о пандемиjи. Превелики броjеви инфекциjе, драматично премјештање пациjената са интензивних jединица, стално нове вијести о новим соjевима. Свјестан сам да jе тешко у тоj ситуациjи не изгубити вјеру у будућност... Данас са овог места поручуjем грађанима биће боље, одлучно ћемо водити борбу против пандемиjе, победићемо у тоj борби и превазићићемо кризу - подвукао jе он.

Рекао jе да jе ситуациjа тешка, али да постоjи решење.

- Знамо после 20 месеци пандемиjе да вирус воли контакте, и зато jе важно зими контакте смањити. Треба да се тестирамо редовно и смањимо контакте, али наjважниjе jе да се грађани вакцинишу. Поставио сам себи за циљ да до краjа године дамо 30 милиона вакцина, како првих, других тако и бустер доза - обjаснио jе он.

Рекао jе да jе само тако могуће превазићи четврти талас.

До данас, указао jе, дато jе 19 милиона вакцина, те jе апеловао на грађане да сви учествуjу у борби против пандемиjе и да jе тако могуће постићи циљ од 30 милиона вакцина до краjа месеца, што би био корак ка победи пандемиjе.

Шолц се осврнуо и на екстремистичке протесте антиконронаша.

- Поштуjемо озбиљне примедбе... Али исто тако jе jасно да нећемо дозволити да мала мањина екстремиста покушава да наметне цијелом друштву своjу вољу - поручио jе он.

Наjавио jе борбу против ширења мржње преко друштвених мрежа.

- Осигураћемо да они коjи шире мржњу преко мрежа буду идентификовани и кривично гоњени - рекао jе он.

Нагласио jе да нема поделе у друштву, jер већина поштуjе правила.

Шолц jе, када jе реч о привреди, обећао да ће Немачка постати земља старт-апова.

Наjавио jе повећање минималне плате идуће године, подвукавши да то мора бити могуће у богатоj земљи као што jе Немачка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:31