/ - Пшеница, илустрација
19/04/2022 u 12:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пшеница из Индије је могућа алтернатива за свјетско тржиште храном

Русија и Украјина су два највећа свјетска извозника пшенице и скупа су одговорни за око 30 одсто продаје пшенице у свијету. Такође, ове двије државе извозе 55 одсто свјетског извоза сунцокретовог уља

Прошле седмице је индијски премијер Нарендра Моди рекао предсједнику САД-а, Џозефу Бајдену да је Индија спремна да извезе храну како би се амортизовао шок због раста цијена изазваног ратом у Украјини.

Моди је рекао да Индија има довољно хране за своју популацију и да је спремна да снабдије свијет храном ако то допусти Свјетска трговинска организација.

Већ прије рата у Украјини цијене хране су биле на десетогодишњем рекорду због проблема са жетвом.

Русија и Украјина су два највећа свјетска извозника пшенице и скупа су одговорни за око 30 одсто продаје пшенице у свијету. Такође, ове двије државе извозе 55 одсто свјетског извоза сунцокретовог уља, преноси Кликс.ба.

Индија је најјефтинији свјетски снабдјевач рижом и пшеницом те рижу извози у 150 држава, а пшеницу у 68 држава. Према мишљењу Ашока Гулатија, професора пољопривреде на Индијском вијећу за истраживање међународних економских односа има капацитет да извезе 22 милиона тона риже и 16 милиона тона пшенице ове године, али да та количина може бити чак и већа.

Процјене УН-а говоре да би руска инвазија на Украјину могла број потхрањених људи у свијету повећати са осам милиона на 13 милиона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 03:39