/ - СЗО лого
15/01/2022 u 16:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Птичији грип у Кини, СЗО позива на хитну акцију

Двије особе су до сада преминуле, док су остале три остале у болници борећи се за живот, саопштили су званичници

Кина је пријавила два смртна случаја од птичијег грипа након што је потврђено пет нових случајева варијанте Х5Н6, а Свјетска здравствена организација (СЗО) позива на "хитну акцију”.

Скок у броју заражених птичијим грипом у Кини прошле године изазвао је забринутост међу стручњацима, који су упозорили да би тај сој могао бити заразнији за људе.

Министарство здравља Хонгконга саопштило је да је пет особа у провинцијама Сечуан и Џеђијанг и аутономној регији Гуангси заражено сојем птичјег грипа у децембру прошле године.

Двије особе су до сада преминуле, док су остале три остале у болници борећи се за живот, саопштили су званичници.

Мушкарац стар 75 година из Луџоуа у провинцији Сечуан разболио се 1. децембра након излагања живој домаћој живини. Четири дана касније хитно је пребачен у болницу и преминуо је 12. децембра, а 54-годишњи мушкарац из Лешана у истој покрајини такође се разболио 8. децембра и преминуо је три недјеље касније, 24. децембра. Такође је пријављено да је имао историју изложености живој домаћој живини.

Једна 51-годишња жена из Хангџоуа у провинцији Џеђијанг разбољела се 15. децембра након излагања живој домаћој живини, преноси "Сан".

Она је пребачена у болницу 18. децембра, а власти су саопштиле да је у критичном стању.

Друга два случаја забиљележена су у Лиуџоуу - граду у аутономној области Гуангси, саопштило је Министарство здравља Хонгконга.

Мушкарац стар 53 године са историјом изложености угинулој живини разболио се 19. децембра и остаје у болници у тешком стању. И 28-годишњаку из истог града позлило је 23. децембра и наводи се да је у критичном стању. Није одмах било јасно како је други човјек заражен.

Од 2014. године 65 људи је заражено птичјим грипом Х5Н6 - али више од половине тих случајева је пријављено у протеклих шест мјесеци.

СЗО је саопштила да је већина случајева дошла у контакт са живином и да није било потврђених случајева преношења са човјека на човјека.

Међутим, наводи се да је даља истрага "хитно" потребна да би се разумио ризик и растући број људских случајева.

Тхијс Куикен, професор компаративне патологије на Универзитетском медицинском центру Еразмус у Ротердаму, раније је упозорио: „Повећање људских случајева у Кини ове године је забрињавајуће. То је вирус који узрокује високу смртност. Може бити да је ова варијанта заразнија за људе".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:40