Путин  / Фото: SPUTNIK/Михаил Климентьев
26/04/2022 u 21:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин: Ако су могли Косову и Метохији да прогласе независност, и Доњецк и Луганск имају исто право

Русија је била приморана да призна независност ДНР и ЛНР како би зауставила геноцид који је Кијев спроводио над локалним становништвом, казао је руски лидер

Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република постале су независне по аналогији са одлуком Међународног суда о Косову и Метохији, саопштио је руски лидер Владимир Путин.

Путин се састао са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом, наводећи да је добро упознат са ситуацијом око Косова и Метохије и да је лично читао документа Међународног суда УН о Косову и Метохији. 

- Добро се сјећам одлуке Међународног суда гдје пише да приликом реализације права на самоопредјељење одређена територија било које државе није у обавези да тражи дозволу од централних власти да прогласи свој суверенитет. То је речено у вези Косова и Метохије и то је одлука међународног суда. Ту одлуку су сви подржали. Лично сам читао све те коментаре органа САД и  европских земаља, сви су то подржали. Ако је то тако, онда ДНР и ЛНР имају исто право да прогласе свој суверенитет, не обраћајући се централним органима власти Украјине, јер је преседан направљен- рекао је Путин.

Руски лидер је истакао да је Русија била приморана да призна независност ДНР и ЛНР како би зауставила геноцид који је Кијев спроводио над локалним становништвом.

- То се догодило након што је Украјина саопштила да неће спроводити Минске споразуме. Још једном понављам: то је била изнуђена мјера како би окончали страдања људи који живе на тим територијама. Нажалост, наше колеге на Западу то радије нису примјећивале- закључио је Путин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:28