Putin i Tajip Erdogan / - FOTO: EPA
25/03/2023 u 16:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin i Erdogan razgovarali o dogovoru o izvozu žitarica

Erdogan je zahvalio Putinu "na pozitivnom pristupu" u vezi sa produženjem sporazuma o izvozu žitarica iz crnomorskih luka

Ruski predsjednik Vladimir Putin imao je telefonski razgovor sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopštio je Kremlj danas.

Erdogan je zahvalio Putinu "na pozitivnom pristupu" u vezi sa produženjem sporazuma o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema Kremlju, turski lider je rekao da "razumije principijelnu poziciju ruske strane da se postigne puna implementacija drugog dijela sporazuma, uklanjanje barijera za ruske poljoprivredne proizvode".

Rusija je ranije ove sedmice postavila neke uslove za pristanak na dalje produženje sporazuma o izvozu žitarica, a Putin je rekao da će poslati besplatno žito u afričke zemlje ako ti uslovi ne budu ispunjeni.

Ovo je drugi put da se produžava ugovor, koji su Ukrajina i Rusija potpisale u julu prošle godine. Sporazum je prvobitno postignut uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske.

Rusija i Ukrajina, koje su uključene u rat, globalni su izvoznici pšenice i njenih nusproizvoda, a mnoge zemlje širom svijeta zavise od njih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:13