Sotona 2 / - SCREENSHOT/TWITTER
23/06/2022 u 20:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin najavio pakleno oružje: Spremite se za borbeno dežurstvo, stiže "sotona 2"

Ruski predsjednik se u svom obraćanju diplomiranim kadetima pohvalio Sotonom 2 i rekao kako je testiranje uspješno izvedeno

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će prva interkontinentalna balistička raketa Sarmat ući u borbenu službu do kraja ove godine, javlja RT.

- Najnovija ruska interkontinentalna balistička raketa (ICBM) Sarmat, koja može nositi i nuklearne bojeve glave, biće operativna ove godine - rekao je Putin.

Ruski predsjednik se u svom obraćanju diplomiranim kadetima pohvalio Sotonom 2 i rekao kako je testiranje uspješno izvedeno.

- Uspješno smo je testirali. Prema planu, prvi takav sistem stupiće na borbeno dežurstvo krajem godine - rekao je Putin. Očekuje se da će projektil zamijeniti starije sisteme Voyevoda. Sarmat je probno ispaljen u februaru.

Sarmat može nositi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i gađati ciljeve udaljene hiljade kilometara u Sjedinjenim Državama ili Evropi.

Sarmat već ima i NATO-ovu oznaku SS-X-30 “Sotona 2”, s obzirom na to da je riječ o sistemu koji je naslijedio RS-36, odnosno interkontinentalnu balističku raketu SS-18 Sotona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:56