Vladimir Putin / - EPA
06/05/2024 u 12:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Putin naredio nuklearne vježbe – to je odgovor na prijetnje Zapada

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je održavanje nuklearnih vježbi "u bliskoj budućnosti", u kojima će učestvovati trupe raspoređene blizu Ukrajine, kao odgovor "na prijetnje" zapadnih vođa Moskvi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Tokom vježbe niz mjera će biti preduzete za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja, saopštilo je Ministarstvo preko Telegrama.

Cilj vježbe je priprema vojske posle „provokativnih izjava i prijetnji nekih zapadnih zvaničnika Rusiji, dodalo je Ministarstvo.

Cilj je i povećanje spremnosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja za odgovor i obezbjeđenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, piše ruska agencija RIA novosti.

Vježbe će uključiti avijaciju, pomorske snage i snage iz Južnog vojnog okruga, koji je baziran odmah uz granicu s Ukrajinom i pokriva ukrajinske oblasti za koje je Moskva objavila da su anektirane.

Kijev: Rusija uništila 250.000 kuća; Zaharova: Moskva ima nuklearno oružje

Agencija Frans pres piše da od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine ruski predsjednik daje izjave „toplo-hladno“ o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja. Rusija je tokom ljeta 2023. rasporedila nuklearno taktičko oružje u Bjelorusiji, svom najbližem savezniku i susjedu Evropske unije.

Ruska nuklearna doktrina predviđa pribjegavanje nuklearnom oružju striktno u defanzivne svrhe, u slučaju napada na Rusiju oružjem za masovno uništenje, ili u slučaju agresije sa konvencionalnim naoružanjem, koje prijeti samom postojanju države.

Ria novosti prenosi da je sredinom marta Putin u intervjuu novinaru Dmitriju Kiseljevu rekao da je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje samo ako se dovede u pitanje opstanak ruske države, ili ako se nanosi šteta suverenitetu i nezavisnosti zemlje.

Najgore pogoršanje odnosa

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najgore pogoršanje odnosa između Rusije i zapada od Kubanske krize 1962.

Rusija smatra taj rat bitkom sa Zapadom koji je, kako tvrdi Putin, ignorisao pokušaje Moskve za stvaranjem prijateljskih odnosa nakon raspada SSSR-a 1991. Umjesto toga, tvrdi Putin, Zapadu je bio „cilj da zgrabi“ kontrolu nad Ukrajinom i istovremeno širi NATO na istok.

Zapad i Ukrajina tvrde da neće stati sve dok se ruske snage ne poraze i rat vide kao imperijalističko posezanje za tuđim teritorijem kako bi Ukrajina ponovo bila u ruskoj sferi uticaja, prenosi Index.hr

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 04:05