Vladimir Putin / - SHUTTERSTOCK
22/02/2023 u 18:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin opozvao uredbu iz 2012. godine koja podržava suverenitet Moldavije

Opoziv ovog dokumenta predstavlja samo jedan u nizu antizapadnih poteza koje je Putin najavio u utorak 21. februara

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da će pomilovati prvu osobu koja bude osuđena zbog najave premijera Andreja Plenkovića da će curenje informacija iz istraga postati krivično djelo i kazao da treba hitno ukinuti takvu vrstu tajnosti postupka, prenosi N1.

Predsjednik Vladimir Putin opozvao je danas dekret iz 2012. koji je dijelom podržavao suverenitet Moldavije u rješavanju budućnosti Pridnjestrovlja - separatističkog regiona kojeg podržava Moskva, a koji se graniči s Ukrajinom i gdje Rusija drži trupe, piše Rojters.

Uredba, koja je uključivala i komponentu Moldavije, ocrtala je vanjsku politiku Rusije prije 11 godina koja je pretpostavljala bliže odnose Moskve sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama.

Naredba o opozivu dokumenta iz 2012. godine objavljena je na internet stranici Kremlja i navodi da je odluka donešena kako bi se "osigurali nacionalni interesi Rusije u vezi sa dubokim promjenama koje se događaju u međunarodnim odnosima".

Uredba je obavezivala Rusiju da traži načine za rješavanje separatističkog pitanja "na osnovu poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Republike Moldavije u određivanju posebnog statusa Pridnjestrovlja".

Opoziv ovog dokumenta predstavlja samo jedan u nizu antizapadnih poteza koje je Putin najavio u utorak 21. februara.

Moldavski predsjednik zajedničke kontrolne komisije u bezbjednosnoj zoni oko PridnjestrovljaAleksandru Flenčea rekao je da opoziv uredbe ne znači da Putin napušta pojam moldavskog suvereniteta.

- Uredba je politički dokument kojim se implementira koncept ruske vanjske politike - rekao je Flenčea za Publika-TV.

Moldavija i Rusija imaju osnovni politički sporazum koji predviđa uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta naše dvije zemlje, dodao je on.

Kremlj je rekao da su odnosi Rusije i Moldavije, koja je prošle sedmice odobrila novog, prozapadno orijentisanog, mandatara za premijera i koji je obećao da će nastaviti s nastojanjem da se pridruži EU, i dalje veoma napeti.

Moskva je optužila Moldaviju da slijedi antirusku agendu.

Teritorijalno utisnuta između Rumunije i Ukrajine, Moldaviju, jednu od najsiromašnijih evropskih zemalja, od 2020. godine vodi predsjednica Maia Sandu uz snažnu podršku SAD i Evropske unije. Američki predsjednik Džo Bajden sastao se s njom u utorak u Poljskoj i potvrdio svoju podršku toj zemlji.

>>>Sandu: Putin uz pomoć državljana Crne Gore hoće da destabilizuje Moldaviju<<<

Podsjećamo, moldavske obavještajne službe su prošle sedmice saopštile da su otkrile destabilizujuće aktivnosti, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski početkom februara rekao da je otkrio ruski plan u vezi sa tom bivšom sovjetskom republikom.

Kremlj namjerava da destabilizuje situaciju u Moldaviji „protestom i uzimanja talaca“, saopštila je 13. februara moldavka predsjednica Maja Sandu, a prenosi Stiri.md.

Istakla je da se došlo do saznanja se za realizaciju plana Moskve u Moldaviji planira angažovanje državljana Rusije, Bjelorusije, Srbije i Crne Gore.

- Izjave predsjednika Volodimira Zelenskog o planovima Ruske Federacije da destabilizuje Republiku Moldaviju potvrdile su naše institucije. Plan Rusije da preduzme subverzivna dejstva na teritoriji naše države nije nov, pokušaji destabilizacije postojali su i prošle jeseni, samo što nisu postigli cilj intervencijom naših bezbjednosnih institucija. Policija i SIS su od oktobra do decembra intervenisali u nekoliko slučajeva organizovanja kriminalnih elemenata i zaustavili pokušaje - rekla je Sandu tada na konferenciji za novinare.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:55