Владимир Путин / - WIKIPEDIA
07/02/2022 u 23:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин после сусрета са Макроном: Не можемо да затварамо очи пред чињеницом да НАТО сматра Русиjу своjим противником

Између осталог, не можемо да занемаримо ово: у воjноj стратегиjи НАТО-а из 2019. године Русиjа jе директно названа главном безбједносном пријетњом и противником, казао је Путин

Русиjу и даље покушаваjу да умире аргументациjом да jе НАТО чисто одбрамбени савез, али су се грађани многих земаља на сопственоj кожи увјерили колико jе то тачно, изjавио jе руски предсједник Владимир Путин на заjедничкоj конференциjи за медиjе после разговора са француским колегом Емануелом Макроном, преносе Новости.

-Желим да напоменем да они jош увијек покушаваjу да умире Русиjу аргументима да jе НАТО мирна и чисто одбрамбена организациjа, чисто одбрамбени савез. Колико jе то тачно, увјерили су се грађани многих држава из сопственог искуства, рекао jе он.

То су Ирак, Либиjа, Авганистан, а и велика воjна операциjа против Београда без одобрења Савјета безбедности УН, коjа jе далеко од онога што би мирољубива организациjа могла да изведе, подсетио jе руски лидер.

Он jе подсетио да jе Русиjа у воjноj стратегиjи Алиjансе означена као противник.

-Између осталог, не можемо да занемаримо ово: у воjноj стратегиjи НАТО-а из 2019. године Русиjа jе директно названа главном безбедносном претњом и противником. НАТО нас jе означио као противника, нагласио jе Путин.

Он jе додао да су главне забринутости Русиjе коjе су наведене у предлозима за безбједносне гаранциjе игнорисане.

-Током разговора наставили смо да размјењуjемо мишљења о руским предлозима упућеним САД и НАТО-у о обезбеђивању дугорочних правних гаранциjа безбиједности, рекао jе Путин и наброjао забринутости Москве у овоj области.

Према његовим речима, „централне забринутости су, нажалост, игнорисане у одговорима добиjеним 26. jануара од САД и НАТО-а“.

Састанак са Макроном протекао пословно, био jе информативан и користан, додао jе Путин на почетку свог обраћања.

Киjев руши Минске споразуме

Говорећи о ситуациjи на истоку Украjине, Путин jе навео да jе Киjев кренуо путем демонтаже Минских споразума.

-По мом мишљењу, свима jе очигледно да су садашње власти у Киjеву кренуле путем демонтаже Минских споразума, рекао jе шеф руске државе, напомињући да до сада ниjе било напретка по многим фундаменталним питањима.

Према његовим речима, Киjев наставља да игнорише „све могућности за мирну обнову териториjалног интегритета земље кроз директан диjалог са Доњецком и Луганском“.

Он jе додао да се са француским колегом договорио да се чуjу након Макронове посете Киjеву.

Макрон: Jош увијек постоjи шанса да се пронађе миран пут за Европу

Француски лидер jе поручио да jош увек постоjи шанса да се пронађе миран пут за Европу.

-Сада сви морамо да пронађемо миран пут у Европи и пут стабилности, jош увијек постоjи могућност и вријеме за то, рекао jе Макрон на конференциjи за новинаре.

Он сматра да су потребни нови механизми да би се обезбиједила стабилност у Европи, али да их не треба развиjати ревидирањем постоjећих споразума.

-Неопходно jе изградити нове механизме коjи би обезбиједили стабилност у региону, али се те нове тачке не могу градити ревидирањем уговора од последњих 30 година и основних принципа или ограничавањем основних европских права, додао jе он.

Можда би нова безбједносна рјешења у Европи требало да буду иновативниjа, навео jе предсједник.

-Не вјеруjем да смо приморани да бирамо између нових правила и игре без правила. То jе, са мог становишта, оптимизам заснован на вољи. Русиjа jе привржена суверенитету и правима. Али сам сигуран да можемо да изградимо безбиједност и стабилност у Европи, потврдивши оно што већ постоjи у оквиру ОЕБС-а. Такође можемо да пронађемо нова решења, она би можда требало да буду иновативниjа, оцијенио jе председник Француске.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:41