/ Foto: MIKHAIL METZEL/TASS
13/11/2021 u 11:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин: Разговараћу са Лукашенком, у његовим пријетњама нема ништа добро

Његова одлука о обустављању гаса ЕУ наштетиће односима са Бјелорусијом, тврди руски лидер

Предсједник Русије Владимир Путин казао је да се бјелоруски предсједник Александар Лукашенко није консултовао с њм прије него што је запријетио Европској унији да ће обуставити транзит руског гаса.

Путин каже да би таква Лукашенкова одлука нарушила односе Русије са Бјелорусијом, наводећи да први пут чује за ту његову изјаву.

- То би нанијело велику штету енергетици Европске уније. Искрено говорећи, први пут чујем за то. Два пута сам разговарао са Лукашенко у последње вријеме и ни једном ми то није споменуо, чак ни наговијестио. Али, вјероватно може то да уради, иако у томе нема ништа добро и ја ћу, наравно, разговарати с њим на ту тему- поручио је Путин. 

Према његовим ријечима, Лукашенко теоретски може наложити да се блокира испорука руског гаса у Европу, али то би представљало кршење уговора о транзиту.

- Теоретски, Лукашенко као предсједник транзитне земље може, вјероватно, наложити да се блокирају наше испоруке Европи, иако би то било кршење нашег уговора о транзиту и надам се да до тога неће доћи. Али са друге стране, против њега све вријеме уводе и пријети увођењем нових санкција - оцијенио је руски лидер у интервјуу за телевизију „Русија 24“.

Путин је напоменуо да се то већ дешавало, када је Украјина блокирала руски гас за потрошаче ЕУ.

- То се већ дешавало, али са Украјином 2008. године, колико се сјећам. Суочили смо се са кризом када због бескрајних спорова око цијене гаса и цијене транзита нисмо успјели да постигнемо договор са нашим украјинским пријатељима око главних параметара тих уговора. Дошло је до тога да је Украјина блокирала наш гас који је предвиђен за потрошаче у Европи. Једноставно су заврнули вентил, блокирали доток руског гаса Европи. И то се дешавало - подсјетио је Путин.

Путин је такође нагласио и да се нада да ће Лукашенко и њемачка канцеларка Ангела Меркел отворено разговарати о мигрантској кризи на граници Бјелорусије и Европске уније.

- Мигранти првенствено желе да оду у Њемачку- закључио је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:32