/ - PHOTO BY ŞAHIN SEZER DINçER ON UNSPLASH
11/10/2022 u 21:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin razgovarao s vođom UAE o nafti

Šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan stigao je u Rusiju iz Beograda gdje je razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u Sankt Peterburgu razgvarao s vođom Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom, javljaju agencije prenose emdiji.

U izjavama na početku razgovora Putin je pozdravio veze dvije zemlje kao važne za regionalnu i globalnu stabilnost.

Putin je pozdravio i nedavnu odluku organizacije zemalja-proizvođača nafte "OPEK plus" u kojoj je i Rusija, da ograniče proizvodnju i time "stabilizuju globalno tržište" i učvrste cijene. Putin je rekao da "te odluke, to djelovanje nisu usmjereni ni protiv koga".

-Cilj našeg djelovanja je osiguranje stabilnosti na globalnim energetskim tržištima da bi se potrošači energetskih resursa i oni koji se bave proizvodnjom i snabdijevanjem, osjećali smireno, stabilno i s povjerenjem, da se pomogne uspostavljanju ravnoteže između ponude i tražnje- rekao je Putin.

Odluka "OPEK-a plus" da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, razljutila je Zapad gdje su mnogi to vidjeli kao potez koji će pomoći Putinu da finansira ruski rat u Ukrajini.

Smanjenje proizvodnje takođe prijeti da očekivanim povećanjem cijena benzina oteža situacija za predsjednika SAD Džoa Bajdena i njegovu Demokratsku stranku uoči novembarskih izbora za Kongres.

Ujedinjeni Arapski Emirati održali su bliske poslovne veze sa Rusijom i nastojali su da se uzdrže od priključivanju sankcijama koje su SAD i drugi zapadni saveznici uveli Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Putin je pozdravio Al Nahjana zbog njegovih napora za posredovanje koji su, kako je rekao, pomogli u rješavanju nekih "zaista osjetljivih humanitarnih pitanja" u Ukrajini.

-Znam za vašu brigu o razvoju situacije i želju da doprinesete rješenju svih spornih pitanja uključujući današnju krizu u Ukrajini- rekao je Putin.

Šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan stigao je u Rusiju iz Beograda gdje je razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:23