Владимир Путин / - ФОТО: РУСКО ПРЕДСЈЕДНИШТВО
16/06/2021 u 19:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин: Разговори са Бајденом били конструктивни и отворени

Путин је рекао да је америчка забринутост због руске милитаризације Арктика неоснована и да Русија и САД треба да сарађују када је ријеч о Арктику

Први сусрет председника САД Џозефа Бајдена и руског предсједника Владимира Путина завршен је у Женеви после непуна четири сата. Путин рекао да је са Бајденом имао конструктивне и отворене разговоре.

Путин је након састанка у обраћању новинарима рекао да су обје стране показале жељу за међусобним разумијевањем, преноси РТС.

Руски предсједник је рекао да су се обје стране сложиле да врате дипломате протјеране из Москве односно Вашингтона.

Такође је рекао да су се "дотакли" теме Украјине и њеног евентуалног чланства у НАТО-у.

Путин је оптужио Украјину да је прекршила Споразум из Минска.

Са Бајденом се, каже, сложио и да двије стране започну преговоре о сајбер безбједности, а у свијетлу  недавних хакерских напада на велике корпорације. 

Путин је рекао и да ће двије земље почети преговоре о могућим измјенама новог СТАРТ уговора о наоружању, најављујући истовремено да ће Русија радити на обнављању руске инфраструктуре на Артику чија је изградња започета у вријеме СССР-а.

Он је истакао да су двије државе одговорне за стратешку нуклеарну стабилност, пренио је Ројтерс.

Путин је, такође, рекао да је америчка забринутост због руске милитаризације Арктика неоснована и да Русија и САД треба да сарађују када је ријеч о Арктику.

Руски предсједник је рекао да нема никаквих илузија о САД и да када је ријеч о његовом односу са Бајденом ту не може да се говори о пријатељству јер обојица бране интересе својих земаља.

– Разговори су били прагматични, нисам осјећао никакав притисак. Разговори су вођени у атмосфери да се постигну резултати – рекао је Путин, одговарајући на питања новинара. 

Предсједник Русије Владимир Путин и предсједник САД састали су се у вили Ла Гранж у Женеви , први пут од како је Бајден ступио на дужност председника САД у јануару ове године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 11:38