Владимир Путин / - WIKIPEDIA
28/01/2022 u 10:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин: Русија и Италија одржале висок ниво сарадње током пандемиjе

- Са задовољством се може констатовати да су наше земље успjеле да одрже економску сарадњу на прилично високом нивоу - рекао jе Путин

Русиjа и Италиjа одржале су и током периода пандемиjе висок ниво економске сарадње, оциjенио jе руски предсjедник Владимир Путин.

- Пословне контакте jе отежала пандемиjа вируса корона, а и укупна нестабилна ситуациjа у свjетскоj економиjи свакако ниjе била подстицаjна за реализациjу нових проjеката и инициjатива. Ипак, са задовољством се може констатовати да су наше земље успjеле да одрже економску сарадњу на прилично високом нивоу - рекао jе Путин на састанку са италиjанским привредницима у Москви.

Путин jе такође истакао да италиjанске енергетске компаниjе настављаjу да раде са Газпромом на основу дугорочних уговора и да зато могу да купуjу гас по знатно нижим циjенама од тржишних, коjе су значаjно порасле због хладне зиме и мање понуде од потражње, преносе Независне новине.

Путин jе навео да Русиjа ради на концепту развоjа енергетског сектора с водоником и да би могла да постане jедан од наjвећих свjетских произвођача и извозника водоника до 2035.

- У наредним годинама треба да почне реализациjа пилот проjеката коjи се односе на производњу водоника с ниским нивоом емисиjе гасова са ефектом стаклене баште и његову употребу у секторима енергетике, саобраћаjа и индустриjе - додао jе Путин.

Шеф руске државе jе такође информисао италиjанске привреднике да се раст руског бруто домаћег производа (БДП) у прошлоj години процjењуjе на око 4,5 одсто, и поручио да подршка макроекономскоj стабилности земље остаjе приоритет руских власти.

- Сматрамо да jе макроекономска стабилност кључни фактор привлачности Русиjе као инвестиционе дестинациjе и намjеравамо да jоj и даље даjемо приоритет и пуну пажњу и подршку - рекао jе Путин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 19:56