/ - SHUTTERSTOCK
29/09/2022 u 22:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin tražio da se isprave greške u mobilizaciji za rat u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin tražio je da se isprave greške u tekućoj moblizaciji u Rusiji za ofanzivu u Ukrajini, u vrijeme kada raste nezadovoljstvo zbog često haotičnog postupka

Ruski mediji na društvenim mrežama javljaju o slučajevima mobilizacije starijih ljudi, studenata, bolesnih ili osoba bez vojnog iskustva. Mobilizacija je takođe pokrenula demonstracije i bjekstvo hiljade muškaraca u inostranstvo.

-Ova mobilizacija postavlja mnogo pitanja. Treba ispraviti sve greške i učiniti da se više ne ponove- rekao je Putin tokom video sastanka sa svojim Savjetom za bezbjednost, koji je prenosila ruska televizija. On je pomenuo pozivanje u vojsku očeva brojnih porodica, osoba koje imaju teške bolesti ili vrlo starih ljudi, sve slučajeve koji treba da budu izuzeti od mobilizacije prema zakonu.

-Ako je napravljena greška treba je ispraviti i vratiti kući one koji su pozvani bez odgovarajućeg razloga- rekao je Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov već je u ponedjeljak priznao da su napravljene „greške“ u mobilizaciji, koja treba da se odnosi na 300.000 rezervista sa vojnim iskustvom ili sa korisnim znanjima, kao što su vozači kamiona.

Više od 2.400 ljudi uhapšeno je tokom demonstracija protiv mobilizacije u Rusiji od kada je objavljena 21. septembra, prema specijalizovanoj organizaciji OVD-Info.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:50