Наваљни  / -Фото: Архива
21/09/2021 u 19:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путинов критичар не одустаје: Избори у Русији су покрадени

Борба противника Kремља није спринт, него дуги и тешки маратон, казао је Наваљни

Руски опозиционар Алексеј Наваљни позвао је своје присталице да се не обесхрабре упркос побједи владајуће партије на парламентарним изборима, оценивши да су избори "украдени" због чињенице да је било масовне проневјере.

Јединствена Русија, партија предсједника Владимира Путина освојила је 49,82 одсто гласова на изборима чиме јој је обезбијеђено више од две трећине мјеста у доњем дому руског парламента Дума, довољно за измјену Устава.

Наваљни и његови савезници, који нису могли да учествују на изборима пошто је власт њихов покрет класификовала као екстремистички, усвојили су стратегију према којој су охрабривали Русе да гласају за кандидате најбоље пласиране да побиједе кандидате власти.

То такозвано „интелигентно гласање“ би према опозицији имало велики успјех посебно у Москви, али је спријечено масовним проневјерама.

- Наш резултат је глупо украден, измијењен на најпримитивнији могући начин - поручио је Наваљни, који тренутно служи затворску казну.

Додао је да борба противника Kремља није спринт, него „дуги и тешки маратон“.

- Главна лекција ових избора је да присталице власти нису више већина у земљи и да могу да опстану само варањем- поручио је Наваљни. 

Опозиција сматра да су резултати онлајн гласања у Москви фалсификовани, чиме је омогућено да се преокрене неповољан тренд за Јединствену Русију примијећен приликом пребројавања папирних листића.

Kритичари Kремља и невладина организација Голос такође су указали на масовне проневјере, укључујући манипулацију са листићима, притиске да се гласа и искључење посматрача приликом пребројавања.

Изборна комисија је одбацила те оптужбе, оцијенивши да су избори били „транспарентни“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:42