policija, policijske sirene / - SHUTTERSTOCK
22/03/2023 u 18:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Racije i hapšenja širom Brazila: Planirali atentate i otmice državnih zvaničnika

Oko 120 policajaca pretreslo je 24 lokacije i uhapsilo 11 osoba u četiri savezne države, saopštile su vlasti

Brazilska policija je izvršila racije u više saveznih država kako bi razbila kriminalnu grupu, optuženu za planiranje atentata i otmica državnih zvaničnika, među kojima je i senator, koji je kao bivši sudija vodio najpoznatiji slučaj za korupciju.

Oko 120 policajaca pretreslo je 24 lokacije i uhapsilo 11 osoba u četiri savezne države, saopštile su vlasti. Policija je navela da je među metama kriminalne grupe bio i senator Seržo Moro, koji je kao sudija od 2014. do 2018. vodio poznati slučaj podmićivanja i pranja novca, koji je doveo do hapšenja istaknutih političara.

Među uhapšenim političarima bio je i aktuelni šef države, a tada opozicionar Lula da Silva, koji je proveo više od godinu dana u zatvoru. Moro je 2019. postao ministar pravde, u vladi predsjednika Žaira Bolsonara, ali je u aprilu 2020. podnio ostavku. Prošle godine je postao senator.

Moro je na Tviteru naveo da je bio meta jedne od najozloglašenijih brazilskih bandi za krijumčarenje droge, koja je željela da mu se osveti.

Policija je prošle godine počela da istražuje tu bandu zbog saznanja da planira otmice državnih zvaničnika, sa ciljem da ih razmjeni za svog vođu Marka Vilijana Kamača, koji izdržava zatvorsku kaznu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. jun 2023 08:50