/ SHUTTERSTOCK - EDI RAMA
26/01/2023 u 12:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rama negira kontakt sa bivšim agentom FBI-a pod optužnicom

Službenik FBI-a je u Americi optužen za stvari koje nemaju veze sa mnom... a u Albaniji počinje proces protiv mene u maniru ‘Big Brother‘ politike, medijskih kanala i portala, kazao je Rama

Optužnice protiv bivšeg visokorangiranog agenta Federalnog istražnog biroa (FBI) Čarlsa Mekgonigala, pored veza sa ruskim oligarsima ukazuju da je imao sumnjive poslovne veze s političarima iz Albanije i Bosne i Hercegovine.

U odvojenom slučaju podnesenom u Vašingtonu, tužioci su rekli da najmanje od avgusta 2017. McGonigal FBI-u nije otkrio svoju vezu s bivšim službenikom albanske obavještajne agencije - opisanim u optužnici kao "osoba A".

Takođe, prema optužnici, nije otkrio da je "imao kontakte" s premijerom Albanije Edijem Ramom.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da optužbe protiv bivšeg službenika FBI-a nemaju nikakve veze s njim.

"Službenik FBI-a je u Americi optužen za stvari koje nemaju veze sa mnom... a u Albaniji počinje proces protiv mene u maniru 'Big Brother' politike, medijskih kanala i portala! Navikao sam, ali odnedavno sam odlučio da prestanem da vadim svaki kamen koji se svakodnevno baci u rijeku", rekao je Rama.

Krajem 2017., prema vlastima, McGonigal je uzeo ukupno 225.000 dolara od "Osobe A", prvi put u automobilu parkiranom ispred restorana u New Yorku, a sljedeća dva puta u kući te osobe u New Jerseyju. Prema optužnici, McGonigal je "rekao 'Osobi A' da će novac biti vraćen."

Nekoliko mjeseci kasnije, na urgiranje Mekgonigala, FBI je otvorio istragu protiv američkog lobiste koji je radio za albansku političku partiju – Raminim rivalima. U toj istrazi je Osobu A označena kao izvor informacija.

Sali Berisha, predsjednik Demokratske stranke (PD), najveće opozicione stranke u Albaniji, zatražio je od Kancelarije specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPAK) da istraži Raminu navodnu povezanost s ovom aferom. Rekao je da SPAK služi stranci na vlasti ako ne pokrene istrage o tom slučaju.

Zastupnik Demokratske stranke Gazmend Bardhi rekao je da se obratio SPAK-u po ovom pitanju.

"Američko pravosuđe potvrđuje da je Edi Rama preko bivšeg zaposlenika Državne sigurnosti platio svom prijatelju McGonigalu punih 225.000 dolara da izmisli priču o lobiranju – ruskim novcem – PD-a u SAD-u. SPAK nema puno posla oko rješavanja ove kriminalne afere. Dovoljno je zatražiti dokumentaciju iz SAD-u", napisao je Bardhi na Facebooku.

McGonigal se na sudu izjasnio da je nevin za optužbe da je primao novac od bivšeg službenika albanskih obavještajnih službi te za neprijavljivanje kontakata i veza s vaničnicima drugih zemalja.

Optužnica kao protiv McGonigala je rijetka pravna mera protiv tako visokog bivšeg zvaničnika za sprovođenje zakona i uslijedila je, kako navodi Volstrit džurnal, dok Ministarstvo pravde SAD nastoji da pojača svoje napore u istragama protiv advokata i drugih koji pomažu ruskim oligarsima, u okviru kampanje pritiska administracije predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) protiv predsednika Vladimira Putina polije invazije na Ukrajinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:58