/ Foto: WAMU/DCIST/HéCTOR ALEJANDRO ARZATE
21/12/2022 u 20:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raskol dvije crkve još veći: U Ukrajini Božić se ove godine slavi 25. decembra

Takav potez predstavlja jasno odvajanje od Rusije, koja Božić slavi 7. januara, i dodatno će produbiti jaz između dvije ukrajinske crkve

Pravoslavni vjernici Ukrajine oduvek su Božić slavili 7. januara, po Julijanskom kalendaru, ali ove godine praznik stiže ranije, pošto je Pravoslavna crkva Ukrajine dozvolila prvi put da se praznik slavi 25. decembra, objavio je portal Politiko.

Takav potez predstavlja jasno odvajanje od Rusije, koja Božić slavi 7. januara, i dodatno će produbiti jaz između dvije ukrajinske crkve.

U 2018. godini Pravoslavna crkva Ukrajine odvojila se od Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je tijesno povezana sa Moskvom.

Nadbiskup Pravoslavne crkve Ukrajine Jevstratij Zorija rekao je za Politiko da se ljudima ostavlja izbor kada žele da slave Božić, podsjećajući da osnov za promjenu datuma postoji još od 2017. godine, kada je 25. decembar postao praznik u Ukrajini.

Brojni vjernici lobirali su da se odmakne od Julijanskog kalendara, po kojem se „ravna“ Ruska pravoslavna crkva.

Pozivi su samo bili glasniji posle ruske invazije, zbog čega je Pravoslavna ukrajinska crkva dozvolila svojim parohijanima, njih oko 7.000, ako žele da praznik slave 25. decembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:58