/ - ELLIOTTSDAY (CC0), PIXABAY
30/11/2021 u 07:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раст циjена нафте

На америчком тржишту се барелом трговало по 3,61 долара вишоj циjени, од 71,76 долара. Задњи дан трговања у прошлоj седмици закључила jе у минусу 10,24 долара

Циjене нафте порасле су у понедjељак на међународним тржиштима изнад 76 долара будући да трговци након таласа страха коjи jе изазвала поjава нове вариjанте коронавируса чекаjу нове информациjе како би проциjенили њен утицаj на потражњу.

На лондонском тржишту jе циjена барела након подне порасла 3,83 долара у односу на претходно затварање, на 76,55 долара. Прошлог петка закључила jе трговину у минусу 9,5 долара, преноси СЕЕбиз.

На америчком тржишту се барелом трговало по 3,61 долара вишоj циjени, од 71,76 долара. Задњи дан трговања у прошлоj седмици закључила jе у минусу 10,24 долара.

Тржишта jе на краjу прошле седмице уздрмала виjест о поjави омикрома, нове вариjанте коронавируса, будући да су владе широм свиjета почеле затварати границе са земљама на jугу Африке како би сприjечиле ширење заразе, а ограничења путовања наговjештаваjу и мању потрошњу горива.

Свjетска здравствена организациjа (WHO) упозорила jе да ће се можда тек за неколико седмица моћи поуздано рећи колико jе озбиљна приjетња коjу представља нова вариjанта коронавируса.

Неименовани доктор из jужне Африке коjи jе лиjечио заражене омикроном изjавио jе да су симптоми, према његовим досадашњим искуствима, благи, наводи Реутерс.

Трговци чекаjу нове информациjе о вирусу, а омикрон jе донио нови изазов и за Организациjу земаља-извозница нафте (ОПЕК) и за њене савезнике коjи се спремаjу размотрити производну политику.

ОПЕК+ одгодио jе овоседмични састанак техничког одбора како би боље проучио утицаj нове вариjанте на тржишта, а Русиjа jе изjавила да не види потребе за хитном интервенциjом на тржишту, умањивши изгледе за измjене договора о снабдjевању.

Група планира да повећа снабдjевање у децембру за 400 хиљада барела дневно, отклонивши приjе поjаве омикрона позиве великих потрошача, попут Сjедињених Америчких Држава (САД), да избаци на тржиште пуно више барела како би се зауставио нагли раст циjена нафте.

Одвоjено jе ОПЕК на своjим интернет страницама обjавио да jе барел референтне корпе нафте његових чланица у петак коштао 76,09 долара, што значи да jе био 4,22 долара jефтиниjи него дан раниjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:13