/ - FOTO ILUSTRACIJA YOUTUBE
05/04/2022 u 09:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раст цијена нафте

Цијене нафте порасле су у понедјељак према 108 долара

Цијене нафте порасле су у понедјељак према 108 долара будући да је забринутост за снабдјевање због руске инвазије на Украјину и застоја у преговорима о иранском нуклеарном програму превагнула над најавом продаје милиона барела из резерви.

На лондонском тржишту цијена барела је након подне била 3,19 долара виша у односу на претходно затварање и износила је 107,58. На америчком тржишту барелом се трговало по 3,46 долара вишој цијени, од 102,73 долара, преноси SEEbiz.

Цијене је у прошлој седмици обуздала најава америчког предсједника Џоа Бајдена  да ће на тржиште током шест мјесеци пласирати милион барела дневно из стратешких резерви, а на сличан потез обавезале су се и чланице Међународне енергетске агенције.

На почетку седмице пажња се поново преусмјерила на санкције Русији због њене инвазије на Украјину и разговоре у ЕУ о забрани увоза руских енергената. Забринутост за снабдјевање подржала је цијене и прије руске инвазије на Украјину, а санкције су купце и превознике навеле да заобилазе нафту из Русије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 13:51