/ - Твитер
06/05/2022 u 07:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раст цијена нафте према 112 долара

Цијена барела на лондонском тржишту порасла је 1,59 долара у односу на претходно затварање, на 111,73 долара. У сриједу је закључила трговину у плусу 5,17 долара

Цијене нафте порасле су у четвртак према 112 долара због забринутости за снабдијевање након што је ЕУ најавила нове санкције Русији, укључујући нафтни ембарго, а водећи произвођачи поново одбили захтјеве за убрзаним повећањем производње.

Цијена барела на лондонском тржишту порасла је 1,59 долара у односу на претходно затварање, на 111,73 долара. У сриједу је закључила трговину у плусу 5,17 долара.

На америчком тржишту барелом се трговало по 1,3 долара вишој цијени, од 109,11 долара. У сриједу је закључио трговину у плусу 5,4 долара, преноси СЕЕбиз.

Тржишта је забринуо предлог ЕУ о новим санкцијама Русији, укључујући поступну обуставу увоза нафте у року од шест мјесеци и деривата до краја године. Предложена је и забрана свих услуга превоза и осигурања за транспорт руске нафте.

"Тржиште нафте није у потпуности у цијене урачунало потенцијалне посљедице нафтног ембарга ЕУ, тако да у љетним мјесецима можемо очекивати још више цијене сирове нафте, буде ли преточен у закон", рекао је Бјорнар Тонхауген из Rystad Energyјa.

Француска министарка околине и енергије Барбара Помпили саопштила је како је увјерена да ће чланице ЕУ постићи консензус о санкцијама до краја седмице. Предлог мора подржати свих 27 земаља ЕУ.

"Планирани ЕУ ембарго на нафту представља огроман логистички изазов за нафтна тржишта", навео је Callum Macpherson из Investeca.

Он је казао да је преусмјеравање руских барела из Европе купцима у Азији, у условима санкција, већ сада толико тешко да је и сама Русија признала да ће њена производња значајно пасти.

Јапан је упозорио да ће имати проблема ако одмах обустави увоз руске нафте због инвазије на Украјину.

Подршку цијенама пружили су и Организација земаља-извозница нафте и њене савезнице, укључујући Русију, одлуком о континуираном скромном повећању производње, коју су попратили напоменом да нијесу криви за поремећаје у снабдјевању руском нафтом.

Игноришући позиве западних земаља да на тржиште избацују више барела, група је одлучила повећати производњу у јуну 432 хиљаде барела дневно, као и у протеклим мјесецима, у складу с планом о укидању ограничења из 2020. године, прве године пандемије ковида 19.

ОПЕК је у одвојеном извјештају извијестио да је барел корпе нафте његових чланица у сриједу коштао 110,83 долара, што значи да је порастао 1,03 долара у односу на претходни трговински дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 22:18