/ Вол стрит
24/10/2021 u 15:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раст дионица на Вол стриту

На Вол стриту jе Dow Jones прошле седмице оjачао 1,1 одсто, на 35.677 бодова, док jе С&П 500 порастао 1,6 одсто, на 4.544 поена, а Nasdaq индекс 1,3 одсто, на 15.090 бодова, преноси СЕЕбиз

На Вол стриту су циjене дионица порасле и прошле седмице, треће заредом, при чему су Dow Jones i S&P 500 индекс достигли нове рекордне нивое, али на осталим свjетским берзама се трговало опрезниjе.

На Вол стриту jе Dow Jones прошле седмице оjачао 1,1 одсто, на 35.677 бодова, док jе С&П 500 порастао 1,6 одсто, на 4.544 поена, а Nasdaq индекс 1,3 одсто, на 15.090 бодова, преноси СЕЕбиз.

Од почетка септембра, када jе достигао рекордни ниво, до почетка октобра С&П 500 пао jе готово шест одсто jер су се улагачи плашили да ће недостатак радника, поремећаjи у набавним ланцима, раст плата и трошкова пословања негативно утицати на зараде компаниjа.

Међутим, досад обjављени пословни извjештаjи показуjу да су америчке компаниjе засад успjеле амортизовати те проблеме, па су Dow Jones и С&П 500 индекси надокнадили губитке из септембра и достигли нове рекордне нивое.

Досад jе више од 100 компаниjа из састава С&П 500 индекса обjавило резултате, при чему их jе око 85 одсто остварило веће зараде него што се очекивало.

Стога сада аналитичари у анкети Ројтерса процjењуjу да су зараде компаниjа и банака из састава С&П 500 индекса у трећем кварталу порасле око 34,8 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, док су приjе двиjе седмице очекивали раст од 29,4 одсто.

„Компаниjе упозораваjу на поремећаjе у набавци и више трошкове пословања, но засад су успjеле задржати профитне марже пребацуjући раст трошкова на потрошаче”, казао jе стратег у фирми Natixis Investment Managers Solutions, Jack Janasiewicz.

Позитивно jе на тржишта утицала и виjест да jе кинеска компаниjа Evergrande осигурала новац за исплату камата на обвезнице.

Исплата тих камата jе требало да буде 23. септембра, међутим тада jе таj велики играч на кинеском тржишту некретнина, коjем приjети банкрот због огромних дугова и пада продаjе, добио одгоду плаћања од мjесец.

Да до краjа викенда Evergrande ниjе исплатио доспjеле камате на обвезнице, компаниjа би завршила у стечаjу.

Како jе компаниjа засад избjегла стечаj, нешто се смирила ситуациjа на кинеском тржишту некретнина. Тим више што власти поручуjу да неће дозволити да случаj Evergrandea ескалира у кризу на тржишту.

Упркос свему томе, улагачи су опрезни jер би jачање инфлационих притисака могло навести централне банке у свиjету на повећање каматних стопа, што су неке већ учиниле.

А то би могло успорити већ ионако успорен опоравак привреде од коронакризе.

Прошле седмице jе обjављено да jе кинески бруто домаћи производ (БДП) у трећем тромjесечjу порастао 4,9 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, што jе наjспориjи раст у годину и мањи од 5,2 одсто, колико су очекивали аналитичари у анкети Ројтерса.

Успоравање опоравка друге по величини свjетске економиjе од коронакризе посљедица jе, кажу аналитичари, поремећаjа у набавним ланцима и на тржишту некретнина, као и недостатка струjе, што jе успорило производњу.

Због тога се на европским берзама прошле седмице трговало опрезниjе. Лондонски ФТСЕ индекс ослабио jе 0,45 одсто, на 7.204 бода, а франкфуртски ДАX 0,3 одсто, на 15.542 бода. Париски ЦАЦ оjачао jе 0,1 одсто, на 6.733 бода.

А на Токиjскоj берзи jе Никкеи индекс склизнуо 0,9 одсто, на 28.804 бода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:04